Cukorbetegség, diétával

Hiába a sok tanács, hogy helyes étkezéssel és életmóddal megelőzhető a diabétesz, az emberek többsége ügyet sem vet rá. Ha már megesett a baj, fontos tudni: az időben felismert cukorbetegség az étrenddel tökéletesen kezelhető, de aki félvállról veszi, annak akár az életébe is kerülhet a könnyelműsége.

Családi körBiczó Henriett2005. 04. 22. péntek2005. 04. 22.
Cukorbetegség, diétával

Egyre több ember szenved cukorbetegségben világszerte, hazánkat sem kíméli a sokszor életre szóló betegség. A diabétesz a szervezet cukorháztartásának zavarát jelenti. - Rendes körülmények között a hasnyálmirigy termeli azt az anyagot, az inzulint, amely a szénhidrát-háztartást szabályozza - magyarázza Molnár Lajos nyugalmazott kórház-főigazgató, kandidátus. - Az inzulint csak 1936-ban fedezték fel, ez hatalmas lépés volt a betegség kezelésében. A hasnyálmirigy krónikus gyulladása miatt nem termelődik kellő mennyiségű inzulin, és felborul a szervezet cukorháztartása. Azoknak a  legrosszabb a helyzete, akiknél valamilyen veleszületett rendellenesség miatt alakult ki a cukorbetegség, mert őket egész életükön át kezelni kell.
A cukorszint mértéke a vérben a megfelelő skálán normális esetben három-hat közötti értéket mutat, súlyos betegeknél elérheti akár a harmincat is. Tünetei: szédülés, fejfájás, állandó szájszárazság és szomjúságérzet. A diabéteszt - mint napjainkban annyi más betegséget - a krónikus elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a stressz válthatja ki.- Nagyon fontos és szerencsés a korai felismerés, mert ilyen esetben szigorú diétával helyreállítható a szervezet cukorháztartása - figyelmeztet Molnár Lajos. - A cukorbetegség minden stádiumában meghatározó szerepe van a gondosan összeállított diétának. Komolyabb esetben elkerülhetetlen a gyógyszeres, súlyos állapotban pedig az inzulinkezelés. A szigorú diéta azt jelenti, hogy napi 100-180 kilokalóriánál többet nem vihetnek be szervezetükbe a betegek. Bár a nők között nagyobb az elhízottak arányszáma, több férfi szenved cukorbetegségben, mint nő. A férfiak körében ugyanis jóval több az alkoholista, s nemritkán emiatt már harmincéves korukra felborul a hasnyálmirigy inzulintermelése.

Egyes típusú
Az egyes típusú cukorbetegség valójában inzulinhiányos állapot. Hirtelen kezdődik. Rendszerint vírusfertőzés, autoimmun folyamat következtében alakul ki. A beteg élete végéig inzulint kap. Főként gyerekeknél fordul elő. Hazánkban körülbelül ötvenezer 1-es típusú diabéteszes él.
A kettes típusú cukorbetegség akár 10-15 évig is lappanghat a felfedezése előtt, általában életmódproblémák miatt fejlődik ki. Hatásosan alkalmazhatók a különféle vércukorcsökkentő készítmények. Többnyire a hatvan fölöttiek szenvednek benne. A betegek száma hatszázezerre tehető.
{p}
"Cukrosok"
A napi háromszori injekció ma már úgy hozzátartozik az életemhez, mint a fogmosás - mondja a negyvennyolc esztendős Ferenc. Több mint hét éve él együtt a betegséggel, szerinte igazából kideríthetetlen, hogy mitől lett "cukros".
- Igaz, hogy hosszú ideig egy cég vezetője voltam, akkor napi 12-14 órát dolgoztam, és hatalmas felelősség nehezedett a vállamra. Mégsem gondolom, hogy a stressz lehet az alapvető oka, hiszen rengetegen élnek nálamnál nagyobb feszültségben. Elég, ha valaki hasnyálmirigy-fertőzést kap, soha többet nem élhet úgy, mint azelőtt. Minden étkezés előtt megszúrom az ujjamat, egy otthoni készülékkel megmérem a vér cukorszintjét, és ennek megfelelően eszem. Az a lényeg, hogy egy-egy étkezéskor 40-60 gramm szénhidrátot vigyek be a szervezetembe. Aztán jöhet az inzulin, szintén attól függően, hogy mennyit ettem és mennyi volt éppen akkor a vércukorszintem. Ha valaki "túllövi" magát, vagyis túl sok inzulint injekcióz a szervezetébe, akkor leesik a vércukra. Ilyenkor sürgősen cukros vizet kell innia, különben bekómál. Amikor ismerősöknek elmeséltem, hogy mivel jár a diabétesz, szörnyülködve hallgattak. A legfontosabb a diéta, de állítom, a cukrosok is ehetnek nagyon változatosan és ízletesen.
{p}
Mindenható diéta
A legrosszabb a diabéteszes számára - azon túl, hogy szembesül a sokszor életen át tartó betegséggel - az a félelem, hogy most már csak íztelen, egysíkú ételeket tálalhat az asztalára.
A cukorbetegeknek nagy segítség lehet a Geopen Kiadó gondozásában megjelenő Diabetikus szakácskönyv, amely a testsúlycsökkentéshez is hasznos tanácsokat ad. Az ízletes és laktató recepteken túl megtudhatjuk, miként lehet kiszámítani, hogy egyénenként hány gramm a szükséges szénhidrátmennyiség. Az étrend helyes összeállítása nemritkán létkérdés a cukorbetegek számára. Napi kalóriaszükségletük 45-65 százalékát teszik ki a szénhidrátok (ide soroljuk a cukrokat, a keményítőféléket, valamint az olyan élelmiszerekben található rostokat, mint a magvak, gyümölcsök és zöldségek). A napi kalóriaigény 20-35 százalékát az egészséges zsíroknak, 12-20 százalékát pedig a fehérjéknek kell alkotniuk. A ropogósra sült csirkebőrről, a kockamargarinokról, a sós ételekről és a chipsekről jobb, ha lemondanak az érintettek - de jöhet helyettük a fokhagymával ízesített, spenótos lasagne és az áfonyás teasütemény!
(A Diabetikus szakácskönyv című kötetről többet is megtudhatnak olvasóink a www.geopen.hu honlapon.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek