Mézédes napok

Mindig lennie kell a spájzban méznek - állítják idősebb rokonaim. Közülük többen arra is esküsznek, hogy a napot két teáskanál mézzel és egy pohár ásványvízzel érdemes indítani; az estét viszont egy szelet vajas-mézes kenyérrel és egy csupor langyos tejjel kell zárni. A csoda pedig nem marad el.

Családi körBalogh Mária2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Mézédes napok

- Sokan csak az íze miatt szeretik a királynők eledelének is nevezett mézet, pedig a benne található számtalan vitaminnak és ásványi anyagnak a jóvoltából számos betegség megelőzésére is alkalmas, a lábadozóknak pedig a gyógyulását segíti. A méz minden baj orvossága - állítja Csapó Péter természetgyógyász. - E finom édesség gyors energiapótló, remek nátha- és bánatűző, keringésjavító, szellemi frissítő, továbbá jól bevált szerelmi bájital, serkentőszer, az örök ifjúság elixírje. Jótékonyan hat még az alvászavarra, a fáradékonyságra, a vérszegénységre, a kimerültségre, az étvágytalanságra, a különféle gyulladásokra és nem utolsósorban nélkülözhetetlen csemege.
A méz segíti a szervezet méregtelenítését, erősíti az ideg- és az immunrendszert. Baktériuműző és csontképző hatása is igazolt. Már az őseink is felfedezték, hogy a ragadós, édes gyógyír kiválóan alkalmas a nehezen gyógyuló sebekre, fekélyekre, és az égési sérülésekre is gyógyítóan hat. (Fontos tudni, hogy a beteg felületet ne vastagon, csak vékonyan kenjük be.) Az elrágcsált lépes mézet sem kell kidobni: a szájüregi fertőzésekre hathatós gyógyírt nyújt, és a fogínyt is erősíti. Ha teában vagy vízben oldjuk fel, hamar megszünteti az orrdugulást.
A méz édesítőszernek is nagyszerű, Magyarországon mégis kevesen használják erre a célra. Nyilván azért, mert nem tudják, hogy a túl sok cukor és más egyéb édesség elsavasítja a szervezetet, enzimgátló hatásuk pedig akadályozza a vitaminok és az ásványi anyagok hasznosulását.
A mézben fellelhető gyümölcs- és szőlőcukor ellenben könnyen lebomlik, és igen hamar felszívódik. Segíti a gyors és könnyű emésztést, nem gátolja az enzimek működését, és a hasnyálmirigyet sem terheli agyon.
A mézet legjobb közvetlenül a termelőtől vásárolni, mivel manapság már ezt is hamisítják. Fogyasztása különösen a friss gyümölcsökben szegény hónapokban ajánlott, kiegészítő táplálékként, vitaminpótlóként pedig az év minden napján.
{p}
Füstbe ment matek
A passzív dohányzást elszenvedő gyerekek iskolai matematikai eredményei és olvasási képességei rosszabbak, mint azokéi, akiknek otthoni élete cigarettafüsttől mentes. Az érintett nebulók vérében a nikotin lebomlásakor keletkező vegyület, a kotinin koncentrációja magas, ami azt jelzi, az illető szervezete  telítődött dohányfüsttel.

Jóízű diéta
Sok kiváló fogyókúra létezik, ám a diétázók nagy baja, hogy a kívánt súlycsökkenés elérése után a megnyugodott és elégedett delikvens visszatér megszokott étrendjéhez, így aztán gyorsan visszahízza a leadott kilókat. Ilana Blum izraeli szakorvos szerint a hormonális sajátosságokat is figyelembe kell venni a diéta összeállításakor. Az a páciens, akinél magas a boldogsághormon (szerotonin) szintje, többnyire húst eszik, a magas fehérjetartalmú ételeket kedveli, amelyek fokozzák e vegyület kiválasztását. Akinél alacsony ez a hormonszint, a szénhidrátokat és az édességeket részesíti előnyben. Az orvosnő a betegek étrendjének összeállítása előtt megmérte vérük szerotoninszintjét, majd a kapott adatok alapján írt elő fehérje- és szénhidrátdiétát. E módszer révén betegei gyorsan megszabadultak a fölös kilóktól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek