Az orvos válaszol

Nyári folyadékpótlás jeligére

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Az orvos válaszol

Az emberi szervezet legnagyobb része, mintegy 55-61 százaléka víz. Újszülött korunkban a legnagyobb e folyadéktér aránya. Ötven felett a testtömegre vonatkoztatott víztartalom a kor előrehaladtával fokozatosan csökken. A folyadékmennyiség szabályozásában nagy szerepet játszó ionok közül a nátriumion vizet tart vissza, míg a káliumion segíti a víz távozását szervezetünkből.
Egészséges emberben a szomjúságérzés pontosan tükrözi a szervezet vízszükségletét, amely naponta átlagosan kettő-kettő és fél liter. Ebből 300 ml-t maga a szervezet állít elő az anyagcsere-folyamatok során. Mintegy 700 ml-t veszünk fel a szilárd, félig szilárd táplálékokkal, a maradékot fedezik a folyadékok. Egészséges felnőtt naponta körülbelül 1000-1500 ml folyadékot veszít vizelettel, 500 ml-t a bőrön át, párologtatással, 400 ml távozik a tüdőn keresztül a légzés során, s mintegy 100 ml ürül a széklettel. Ha összeadjuk a számokat, láthatjuk, hogy ez is kettő, kettő és fél liternek felel meg naponta, tehát normális körülmények között a folyadékfelvétel és -leadás egyensúlyban van.
Ha bármely körülmény hatására megnő a folyadékveszteség (például hányás, hasmenés, meleghatás, erős izzadás), a szervezetünkben beinduló idegrendszeri-hormonális működés hatására csökken a vizeletkiválasztás, és a fellépő szomjúságérzet folyadékfelvételre sarkallja a szervezetet. Kisebb folyadékvesztés pótolható egyszerű vízivással. A viszonylag gyorsan bekövetkező nagy mennyiségnél azonban az ásványi anyagok pótlásáról is gondoskodni kell. A nyári forróságban végzett erőteljesebb fizikai munka nagy folyadékveszteséggel jár, ilyenkor javasolt úgynevezett izotóniás oldatokat fogyasztani. Ezek az oldatok a szervezethez alkalmazkodó mértékben tartalmazzák a fontos ionokat. Ha nagyfokú vízvesztés után nem gondoskodunk megfelelő ionbevitelről, izomgyengeség és görcsök léphetnek fel. Fokozottan igaz ez olyan egyénekre, akik vízhajtó kezelésben részesülnek, vagy egyéb olyan gyógyszert kapnak, ami hatással van a veseműködésre.
A nyári folyadékpótláskor mindenképpen kerülni kell az alkoholos italokat, hiszen ezek nem oltják a szomjat, sőt súlyos károkat okozhatnak a szervezetben. Természetesen egy-egy pohár hideg sör megengedhető, de sohasem tűző napon, víz helyett fogyasztva. Hogy elkerüljük a bélfertőzést, ügyeljünk az elfogyasztott italok tisztaságára is.

Ezek is érdekelhetnek