Az orvos válaszol

Mit tegyek? - kérdezi levélírónk, aki reumatoid artritisztől, vagyis az ízületek reumás gyulladásától szenved. Ízületei időnként annyira fájnak, hogy karjait a számos gyógyszer ellenére sem tudja megmozdítani. Szeretné tudni, mit tehet azért, hogy fájdalmai csökkenjenek és mozgásképességét ne veszítse el.

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 09. 23. péntek2005. 09. 23.
Az orvos válaszol

A betegség eredete ismeretlen. Fellángolásakor főként a kéz és a láb ízületei gyulladnak be, fájdalmasan megduzzadnak, és a kór gyakran az ízület pusztulásához vezet. A betegség lehet enyhébb lefolyású, ilyenkor viszonylag hosszas tünetmentes szakaszok a jellemzők. A gyulladásos időszakban az érintett ízületek a lágy szövetek duzzanata miatt megnagyobbodnak, és ezáltal deformálódnak. Olykor egy bizonyos helyzetben rögzülnek, és az ízületet már nem lehet sem behajlítani, sem kinyújtani. A kézujjak a kisujj felé kezdenek elhajlani, s emiatt az ínszalagok kicsúsznak a helyükből. Megduzzadt csuklóízületnél az ideg becsípődhet, ami zsibbadáshoz, érzéskieséshez vezethet, ezt karpális alagút szindrómának hívjuk. Ilyenkor legtöbbször csak operációval lehet a becsípődött ideget kiszabadítani. A gyulladt térdízület mögött folyadékkal telt ciszták képződhetnek, amelyek felszakadva a lábszárban okoznak duzzanatot és fájdalmat.
A reumatoid artritisz ritkán magától is elmúlhat. Az erősen belobbant ízületek pihentetése azonban nagyon fontos, mert a mozgatás a gyulladás súlyosbodásához vezethet. Ajánlott a húsban, sajtokban szegény, halban gazdag diéta. Kerülni érdemes a babot, a lencsét, a kávét, a kakaót és a teát. Inkább teljes kiőrlésű gabonákat fogyasszunk. Előfordulhat, hogy bizonyos ételek gyulladásos rohamot váltanak ki, azok fogyasztását értelemszerűen hagyjuk el. Gyulladásmentes időszakban hasznos lehet a gyógytorna, ám kerülendők a nagy erőkifejtések és a nehéz munkák. Az esetleges súlyfeleslegtől célszerű megszabadulni. Levélírónk leírt gyógyszerelése korszerű, ezért inkább az életviteli módosításokkal segíthet baján.

Ezek is érdekelhetnek