Féleleműző a zsebben

A színpompás és érdekes mintájú ásványokat, ritka köveket, féldrágaköveket már a rég múltban is nagy becsben tartották. Különleges varázserőt tulajdonítottak nekik, istenek ajándékaként becsülték, sőt gyógyításra is használták a természet adta csillogó darabokat.

Családi körLovass Ildikó2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Féleleműző a zsebben

Vírusok ellen borostyánkő? Álmatlanságra ametiszt? "Hisztérikusoknak" hegyikristály? Bármilyen furcsán hangzik is, a kövek gyógyító célú alkalmazása nem új keletű. A régi kultúrákban az isteneket, a bolygókat és a természetfeletti erőket jelképezték. Kezdetben az ősi kínai gyógymód, az akupunktúra elődjének alkalmazása során is speciális kövek szolgáltak a test pontjainak jótékony nyomkodására, amelyeket csak később váltott fel a tű használata. Később, amikor a szellem-lélek-test egységének jelentősége halványult, a kövek értékük miatt kerültek a figyelem középpontjába, és a gazdagság kifejezőivé váltak.
Az elmúlt néhány évtizedben világszerte újra divattá váló ezotéria révén ma újra virágkorát éli a kövek gyógyító hatásának hangsúlyozása. A tudomány is bebizonyította, hogy a kövek mindegyike bizonyos rezgésszámon rezeg. Miután különböző rezgéseket adnak le és vesznek fel, minden kő más rezonanciát kelt az emberi testben, és egyes tulajdonságaik gyógyítóan hatnak a test és lélek megbetegedéseire.
Tagadhatatlan tény, hogy - nem csupán értékük, hanem a korszellem és a divat miatt is - számos embertársunk nem tablettákat szed, hanem köveket vásárol. Hisznek méregtelenítő és gyógyerejükben ékszerbe foglalva, szerencsekőként zsebben vagy kézben tartva, nap- és holdfénnyel feltöltve, vízzel tisztítva. A gyógyhatású ásványok közül a kék akvamarin használ a félénkség, a tájékozódás zavara ellen, elősegíti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert. A lila ametiszt általános hangulatjavító, előnyös fejfájás, cukorbetegség és epilepszia esetén, fokozza a szeretet és az önbecsülés képességét, csökkenti a félelmet, valamint javítja a memóriazavart. Az áttetsző hegyikristály lelki egyensúlyban tart, véd a túlérzékenység ellen, szabályozza a hormontermelést, a nyirokrendszert és a pajzsmirigy működését. A türkiz magabiztosságot és határozottságot sugall, kiegyensúlyozottságot teremt, enyhíti a félelmet, javítja a vérnyomást és az étvágytalanságot. A hematit segít a máj- és vesebetegségeken, a borostyánkő jót tesz az asztma meg a vírusfertőzések ellen, a jáde pedig védi a nyakcsigolyát és a szívet.
{p}
A csillagjegyekhez illő ásványok
Kos: rubin, jáspis, vörös turmalin, hematit.
Bika: achát, smaragd, zafír, malachit, rózsakvarc.
Ikrek: tigrisszem, holdkő, cirkon.
Rák: jáde, kalcedon, rubin, krizopráz.
Oroszlán: hegyi kristály, achát, rubin, gyémánt.
Szűz: jáspis, zafír, citrin, szodalit.
Mérleg: rózsakvarc, opál, smaragd, akvamarin.
Skorpió: karneol, rubin, türkiz, citrin.
Nyilas: kékkvarc, lapis lazuli, azurit, kalcedon.
Bak: obszidián, ónix, macskaszem, gránát.
Vízöntő: sólyomszem, zafír, opál, ametiszt.
Halak: hematit, ametiszt, holdkő, jáde, opál.

Kell a csoki!
A gyerekek egészséges, kiegyensúlyozott étrendjében igenis helyet kell biztosítani az édességeknek is. Mivel az édes íz szeretete velünk születik, ezért nem lehet eltiltani őket az édességektől, mivel ez csak felkelti a vágyukat, hogy megszerezzék a "tiltott gyümölcsöt". Erőteljes tiltás esetén a gyerek a társaitól fogja megszerezni az édességet, és nemcsak erre fogja költeni a zsebpénzét a szülők háta mögött, hanem egészségtelen mennyiségben fog fogyasztani belőle. Egy szelet torta vagy egy kis csokoládé egy átlagos fizikai aktivitású gyermek esetében gond nélkül beilleszthető az étrendbe. Fontos, hogy a nassolás ne az étkezések helyett történjen, hanem ésszerű mennyiségben, például ebéd után, hetente egy-két alkalommal.

Ezek is érdekelhetnek