Milyen volt szőkesége?

Greta Garbo, Marlene Dietrich, Ingrid Bergman, Marylin Monroe, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, s ma Kim Basinger, Claudia Schiffer, Sharon Stone, Nicole Kidman, Madonna. Velük szemben egy másik névsor: Katherine Hepburn, Ava Gardner, Gina Lollobrigida, Liz Taylor, Romy Schneider, Sophia Loren, Sophie Marceau, Catherine Zeta-Jones, Julia Roberts, Angelina Jolie.

Családi körUjlaki Ágnes2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Milyen volt szőkesége?

(- Miért fagyott meg a szőke nő az autósmozi előtt? Mert mindenáron meg akarta nézni a Télen zárva című filmet.)
Lista és ellenlista híres és szexszimbólum sztárokról: mind a szőkék, mind a barnák névsora imponáló. Mégis, igazi mítoszteremtő szépségek inkább a szőkék közt vannak. Akik mellesleg, kevés kivétellel, mind - barnának születtek. Hogy, hogy nem, egy szerencsés pillanatban szőkére festették hajukat, s onnantól kezdve fürtjeik a védjegyükké váltak. De hát mi is volt Marylin Monroe barnán? Egy csinoska amerikai átlaglány. Szőkén viszont az ártatlanságnak és bujaságnak, tisztaságnak és romlottságnak az az elegye, ami halála után negyven évvel is sugárzóvá teszi alakját.
Sugárzás, fényesség, tisztaság - erre vágytak a nők ezredévek óta. Már az ókori görög és római nők ismerték azokat a kencéket, amelyekkel sötét hajukat kivilágosíthatták. A középkorban a festők sokszor ábrázolják a Szűzanyát szőkén és kék szeműen, amilyen persze nem lehetett, ám így emelték ki tisztaságát. Szent Cecília, Szent Luca, az ártatlan mártír ifjú szüzek hagyományosan szőkék a képeken. Ösztönös választás szerint esendőbbeknek, gyengébbeknek érezték a férfiak is a szőke lányokat. (Ámbár erre a hatásra bizonyára rásegített a szőkék fehér, finom bőre és kék szeme is.)
(Két szőke nő felszáll a vonatra. Az egyik megkérdi a kalauzt: - Mondja, eljutok én ezzel a vonattal Szegedre? - Ezzel nem! - mondja a kalauz. - És én? - kérdi a másik szőke.)
Aztán persze jött a csavarintás. Már a szőke fürtű Lucretia Borgia egyesítette magában a törékenység és a démoni csábítás erejét. Ezt a kettős hatást használta ki a XX. században megjelenő film is. Legyen hűvösen és királynőien lehengerlő, mint Greta Garbo, vagy kamaszosan szexi, mint Brigitte Bardot - a sztárok legtöbbször szőkék voltak, értük őrültek meg a férfiak, rájuk akartak hasonlítani a nők.
Szociálpszichológiai kutatások kimutatták, hogy a szőkéket jobb szívűeknek, kedvesebbnek tartják az emberek, mint a sötét hajúakat. Óvodás gyerekek öt egyforma korú nő közül a szőkét választották ki. Ha tündérlányt, királykisasszonyt rajzolnak, az mindig szőke. Ha Diana hercegnő történetesen barna lett volna, vajon számos kalandja ellenére ki tudja-e alakítani magáról az Anglia ártatlan rózsaszála képet?? Mi az: tíz méter hosszú folyosó, két végén ajtóval? Labirintus szőke nőnek.
A Föld lakosságának fele nő, legtöbbjük sötét hajú. A szőkék sok országban különlegesnek számítanak, a férfiak vágyának megkülönböztetett tárgyai. De vajon miért tartják gyakran butácskának, naivnak őket? Hát mindazon rárakódott jelentéstartalomért, ami e hajszínhez járul.Sokan közülük maguk is rájátszanak kicsit erre a szerepre, azt sugározva: "gyenge, csacska nő vagyok, jöjjön már egy okos, erős férfi". S általában  jön is!? Hány okos szőke nő fér el egy liftben? Az összes.
Ám az sem véletlen, hogy Margaret Thatcher vagy Hillary Clinton, két kemény, okos, elszánt nő szőkére festette a haját, hogy kissé szelídítse a róla kialakult képet. Ugye, hogy nem is olyan buták?

Ezek is érdekelhetnek