Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Az orvos válaszol

Gyülekező felhők jeligére
Olvasónk gyermekének visszatérő mandulagyulladásai vannak. Orvosa műtétet javasol. Kérdi, mit tegyen.
Az idült mandulagyulladás az óvodás és az iskolás korú gyermekek leggyakoribb betegsége. Akkor beszélünk súlyos formáról, ha egy éven belül legalább hétszer vagy két év alatt legalább ötször lép fel a kór. A Streptococcus baktérium okozta, leggyakoribb mandulagyulladás járhat hasi fájdalommal is. Minden esetben javasolt a torokváladék tenyésztése, ugyanis a diagnózis alapja a kórokozó kimutatása a váladékból. Hároméves kor alatt a Streptococcus okozta torok-, illetve mandulagyulladás ritka, így e korosztályban nem végzünk minden esetben tenyésztést. Heveny mandulagyulladás alkalmával első lépésként lázcsillapítót ad az orvos. Amennyiben a Streptococcus baktérium szerepe igazolódik, antibiotikum adásával egészítjük ki a kezelést. Visszatérő fertőzés esetén szükségesnek tartjuk a mandulaműtétet. Vizsgálatok igazolták, hogy az idült gyulladás miatt mandulaműtéten átesett gyermekek később ritkábban betegszenek meg torokgyulladásban, mint azok, akik csak antibiotikumot kaptak. Akkor jár el helyesen, ha egy heveny fertőzésmentes időpontban végrehajtják a gyermeken a mandulaműtétet.

Fogmosás jeligére
A gyermekére odafigyelő édesanya azt kérdezi: mivel? Vagyis a fogkrém összetételének megválasztásához kér segítséget: gyermekének fluoridtartalmú fogkrémet válasszon-e?
Amerikai kutatók végeztek kísérletet fogkrémekkel, és arra a megállapításra jutottak, hogy az aminfluorid-tartalmú fogkrém laboratóriumi körülmények között elősegíti a fogak ásványianyag-tartalmának növekedését, s ezzel jelentékeny hatást fejt ki a fogszuvasodás ellen. Eredményeik szerint tehát az aminfluorid-tartalmú fogkrém és szájvíz jelentősen csökkentheti a fogszuvasodás kialakulását. Mellékhatásról nem tudunk, így bátran használhatja gyermeke az ilyen fogkrémet.

Kettős látás jeligére
Olvasónk ismerőse panasza miatt ragadott tollat. Kérdezi, mennyire veszélyes a jeligében megfogalmazott panasz.
Bizony, nagyon veszélyes, mindenképpen sürgős ideggyógyászati és szemészeti kivizsgálásra van szükség. Egy szemen kialakuló kettős látás oka lehet a lencse törési rendellenessége. A két szemmel történő nézéskor fellépő kettős látás oka mindig valamelyik szemizom bénulása. Kiválthatja érelmeszesedés, cukorbetegség vagy magas vérnyomás okozta keringésváltozás. Keresni kell a baj okát az agyban is. Ismerősénél a kezek remegése alapján gyanítható ez utóbbi lehetőség is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek