Korszakalkotó inzulin

November 14-e a cukorbetegség világnapja. Hogy miért éppen ez a nap? Ezen a napon született 1891-ben az orvostörténet egyik legnagyobb alakja, Frederick Banting, az inzulin feltalálója.

Családi körUjlaki Ágnes2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Korszakalkotó inzulin

Az ifjú kanadai orvos még harmincéves sem volt, amikor tanítványával, Charles Besttel létrehozta a gyógyászati célra alkalmas inzulint, s ezzel betegek millióinak életét mentette meg. Korábban a betegség a lassú, de biztos halált hozó kórok közé tartozott. Az áttörés napja 1921. július 27. Ekkor sikerült az inzulint injekció formában előállítani, s hamarosan beadták a 14 éves Elizabeth Hughesnak. A már szinte csontvázzá fogyott kislányra a közeli halál várt, amikor Banting elkezdte injekciózni. A lány vércukorszintje az injekciók hatására lecsökkent, néhány héten belül erőre kapott, súlya folyamatosan gyarapodott, folytathatta az iskolát. Az orvosok ugyan már a XIX. század végén sejtették, hogy a cukorbetegség megoldásához a hasnyálmirigy működését kell megérteni, a kitartó kutatás mégsem hozott eredményt. A torontói orvosnak és tanítványának ez sikerült, s alig egy év múlva, 1922 nyarán már meg is kezdődött az inzulin nagyüzemi előállítása. Banting 1923-ban Nobel-díjat kapott felfedezéséért. Bár a Nobel-bizottság a tanítványát nem találta méltónak a díjra, Banting megfelezte vele jutalmát.
Kettejüknek köszönhetően a cukorbetegségbe már nem kell belehalni - ám mára nagyon komoly népegészségügyi probléma: 2010-re mintegy 250 millió cukorbeteg lesz a Földön. Hazánkban a lakosság nyolc százaléka szenved e betegségben, és számarányuk sajnos növekszik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek