Segített az "1788"

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 1990-es megalakulása óta a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú gyermekeken segít Magyarországon és határainkon túl egyaránt. Jó hír, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete kibővült szolgáltatásokkal folytathatja munkáját - a civil szervezet a fejlesztéseket, a létszámbeli és szakmai bővítéseket a T-Com Adományvonal (1788) segítségével összegyűlt több mint hétmillió forint adományból hajtotta végre.

Családi körKevevári M. Katalin2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Segített az "1788"

A folyamatos gyűjtés eredményeképpen esztendeje már három új szakember segítheti a fővárosban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete Teréz körúti terápiás orvosi rendelőjének munkáját. Itt negyedik éve foglalkoznak óvodás és kisiskolás korú, magatartási problémákkal, illetve tanulási zavarokkal küszködő gyermekekkel. A rendelőben elsősorban azokat fogadják, akik túl mozgékonyak, állandóan a "rendszabályokba" ütköznek, intelligenciájukhoz képest alulteljesítenek, s a részképességek terén is problémáik vannak: korai enyhébb mozgásgondok, majd iskoláskorban írás-, olvasás- és számolászavar. A rendelőben a mozgásterápián kívül fejlesztő és gyógypedagógiai foglalkozások, illetve egyéni vagy csoportos pszichoterápia is zajlik, míg a speciális, hintaszerű eszközökkel felszerelt tornateremben az Ayres-terápia alkalmazásával segítenek a gyerekeknek. Eddig iskolaévenként csaknem 1500 vizsgálatot végeztek el, s mintegy 30-40 gyermek ellátását tudták vállalni - a mostani bővüléssel ez a szám jócskán megnőtt, illetve egy-egy gyermekkel még több időt tölthetnek el a szakemberek, többféle terápiás lehetőséget nyújtva nekik.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot 1990-ben nemzetközi összefogás hívta életre: a Nagyvárad közeli csegődi árvaházban embertelen körülmények közt tartott árvák megmentése céljából. A civil szervezet azóta is folyamatosan figyelemmel kíséri és segíti a hátrányos helyzetű gyermekeket. Gyermekélelmezési és nevelőszülői program, lovasterápiás szakemberek képzése, a hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozására adott ösztöndíjak jellemzik ezt a fontos munkát. Segélyszállítmányaik folyamatosan indulnak Romániába, alkalmanként Ukrajnába és Boszniába is.

*

Bemutatjuk a Nemzetközi Gyermekmenő Szolgálat új munkatársait, akik az 1788-as telefonszámra érkezett hívások jóvoltából kezdhették meg segítő munkájukat.
Suhai-Hodász Luca gyógypedagógus, logopédus, gyermek-pszichoterapeuta:
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat rendelőjében gyermekekkel és családjaikkal elsősorban analitikusan orientált egyéni terápia és szülőkonzultáció keretében foglalkozik. Páciensei a csecsemőkortól a kisiskolás korig bezárólag reprezentáltak. A leggyakrabban előforduló panaszok: magatartászavarok, beilleszkedési problémák, pszichoszomatikus és neurotikus tünetek, a pszichológia és a logopédia határterületére eső problémák. A legtöbb esetben hosszú (egy, ritkábban két tanévnyi) terápia zajlik, de előfordul, hogy csupán pár alkalomra, netán egyszeri konzultációra van szükség.
Farkas Gábor pszichopedagógus, speciális szakpedagógus, közoktatási szakértő:
Két évtizede foglalkozik beilleszkedési, magatartási és tanulási zavarokat mutató gyermekekkel. Dolgozott gyermekpszichiátriai osztályon és nevelési tanácsadóban, általános és speciális iskolában. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat rendelőjében fő tevékenysége a szenzoros integrációs terápia segítségével megelőzni, illetve csökkenteni a gyerekek problémáit, melyek hátráltatják képességeik megfelelő ütemű kifejlődését, a tanulási technikák elsajátítását, a közösségbe való beilleszkedésüket.
Németh Klára gyógytornász:
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat rendelőjében gyógytornászként dolgozik, neurológiailag sérült gyerekek ellátásával foglalkozik. A gyógytornás kezelés keretén belül fejlődésükben különböző mértékben elmaradt gyerekek preventív, korrektív és rehabilitációs szemléletű mozgásfejlesztése történik. A terápiás munkát orvosi javallat előzi meg. Különböző szükségletek figyelembevételével egyéni, illetve csoportos foglalkozásokat tart. A mozgásfejlesztés során a gyógytornában használt fejlesztő módszerek sérülésspecifikus módon kerülnek alkalmazásra. A terápiás kezelés a hiányzó, sérült funkciók pótlását, illetve fejlesztését célozza meg a nagy-és finommozgás, a mindennapos tevékenység és a kommunikáció terén. A komplex mozgásterápiás eljárás során többek között koordináció- és egyensúlyfejlesztés, állóképesség- és izomerő-növelés, valamint ritmustréning szerepel.

Ezek is érdekelhetnek