Ingyen tesztelt anyatej

Hosszas huzavona után eldőlt, hogy a tejadó anyáknak a jövőben nem kell fizetniük a létfontosságú szűrővizsgálatokért. Korábban ugyanis az ÁNTSZ regionális laboratóriumaiban pénzt (3210 forintot) kértek a kötelező szűrésekért. Sokan sérelmezték ezt azok közül, akik feleslegessé vált anyatejükkel mások csecsemőin szeretnének segíteni. Ők literenként ezernyolcszáz forintot kapnak az anyatejért, a leadható napi mennyiség felső határa hat deciliter.

Családi körBalogh Mária2005. 12. 09. péntek2005. 12. 09.
Ingyen tesztelt anyatej

A tejadó asszonyoknak minden esetben el kell végeztetniük a tüdő-, a hepatitis B-, a Leus-, a HIV-szűrést, továbbá a széklettenyésztést. Mindez azért fontos, mert nem mindegy, hogy azok a babák, akiket édesanyjuk nem tud anyatejjel táplálni, milyen minőségű tejhez jutnak az egyes gyűjtőállomásokról. Előfordult már az is, hogy ellenőrizetlen anyatejet adtak-vettek egymás közt a kismamák, csakhogy az ekként vándorló táplálék higiénés feltételei nem biztosítottak. Az anyatej nem forralható, viszont ha nem a megfelelő hőmérsékleten tárolják, már húsz perc múlva megduplázódik benne a baktériumok száma. A meglangyosított, de el nem fogyasztott anyatejet viszont tilos eltenni vagy ismét felhasználni.
Nehéz anyagi helyzetben vannak a hazai anyatejgyűjtő állomások is. Debrecenben például veszteségesen, de egyelőre megszakítás nélkül működik, s évente 5700 litert vesz át az asszonyoktól. Ennek tíz százaléka a klinikákra és a csecsemőotthonokba, a többi a gyerekorvosok javaslatára a rászoruló babákhoz kerül - így évente mintegy 50-60 csecsemő jut a nélkülözhetetlen táplálékhoz a cívisvárosban. A debreceninél is nehezebb helyzetbe került az elmúlt esztendőkben a pécsi anyatejgyűjtő állomás.

Ezek is érdekelhetnek