Csíráztasson élő ételt

Amikor megroppan az egészségünk, és gyomrunkat is alaposan kikészítették a régóta szedett pirulák, szívesen folyamodunk a természetes gyógymódokhoz. A daganatos betegségek esetében például jó szolgálatot tehet a búzafű, illetve ­csíra rendszeres fogyasztása. Az emberi étkezésre alkalmas magvakat csíráztatott állapotban élő élelmiszernek nevezzük, amelyek koncentráltan hordozzák magukban az ásványi és vitaminanyagokat - tudtuk meg Rácz Katalin természetgyógyásztól.

Családi körBalogh Mária2006. 01. 27. péntek2006. 01. 27.
Csíráztasson élő ételt

A csíráztatás egyidős az emberiséggel, gyógyító hatását évtizedek komoly kutatómunkája és tapasztalata igazolja. A csírák elfogyasztásukat követően azonnal hatnak, mivel mindnek létezik célirányos küldetése az egészség fenntartásában, illetve a gyógyításban. Ez még akkor is így van, ha a csírák önmagukban nem csodaszerek.
Főként a téli időszakban tanácsos a csírák fogyasztása, mivel nem, vagy nehezebben jutunk kellő mennyiségű és minőségű tápanyagokhoz. Ilyenkor szervezetünk hiányt szenvedhet vitaminokban és rostanyagokban, többször lépnek fel különféle hiány- és allergiás betegségek. A retekcsíra rendszeres fogyasztásával például visszaállíthatjuk szervezetünk eredeti pH-értékét és beindíthatjuk az öngyógyító folyamatot. A vörös káposzta a rák megelőzésében játszik óriási szerepet, míg a vöröshagymacsírával jól gyógyíthatók a Candida-fajok által okozott megbetegedések.
Bioboltokban vásárolhatunk élő élelmiszereket, illetve otthon mi magunk is csíráztathatunk. Nem kell hozzá más, mint egy tál, víz, levegő és hántolatlan, vegyszermentes magok. Először is egy lyukacsos edényben vagy folyó víz alatt mossuk le a magokat. Ezután egy tálban annyi vizet engedjünk rájuk, hogy ellepje őket. Addig áztassuk, míg a magok szemmel láthatóan meg nem duzzadnak (gabonaféléknél ez kb. 12 órába telik, apróbb magvaknál - lucerna, retek, köles - 4-8 óra, vastagabb héjúaknál - tökmag - egy nap). A megduzzadt szemeket rakjuk át egy lyukacsos tálba. Naponta kétszer-háromszor öblítsük le folyó víz alatt, majd tegyük a vízzel teli edényre. Az első napokban takarjuk le tányérral, hogy a magok párában legyenek, de közben vigyázzunk, nehogy megpenészedjenek.
Az ideális csíráztatási hőmérséklet 17-21, a melegebb éghajlatot kedvelő növényeké (rizs, bab, napraforgó) 20-22 Celsius-fok. Minél melegebb van, annál gyorsabb a folyamat. Sötétben a csírák világos színűek és B2-vitaminban gazdagok lesznek, világosban zöldek és C-vitaminban dúsak.
A csírák (magostul vagy mag nélkül) felhasználhatók különféle szendvicskrémek, levesek, töltelékek, köretek és savanyúságok készítéséhez. Megszárítva és kávédarálóban lisztté őrölve tésztát is süthetünk belőlük. A hüvelyeseket csak hőkezelés (10-15 perc sütés, főzés) után fogyasszuk.

Csírázási idők
Árpa, barna rizs, búza, hajdina, köles, rozs: 2-3 nap.
Kukorica: 3-6 nap.
Bab, borsó, lencse: 4-5 nap.
Retek: 2 nap.
Lucerna, mustármag: 5-6 nap.

Ezek is érdekelhetnek