Érnézőben

Kiszűrhető egy egyszerű szemvizsgálattal a jövőben, hogy kiket veszélyeztet a szélütés kockázata. Ausztrál kutatók eredményei szerint azok az emberek, akiknél a szem kis ereinek kóros elváltozásai mutathatók ki, a későbbiekben nagyobb valószínűséggel kapnak stroke-ot (köznapi nevén szélütést vagy gutaütést).

Családi körSzijjártó Gabriella2006. 01. 06. péntek2006. 01. 06.
Érnézőben

Az említett érkatasztrófakor az agyban hirtelen alakul ki és egy napnál hosszabb ideig áll fenn keringési zavar. Az esetek nyolcvan százalékában érelzáródás, illetve emiatt kialakuló vérellátási és oxigénhiány (agyi infarktus), a többinél agyvérzés áll a tünetek hátterében. Magyarországon évente mintegy ötvenezer ember kap stroke-ot, és tizennyolcezer életet követel - ezzel a harmadik leggyakoribb halálok.
A Sydney Egyetem kutatócsoportja ötven év felettiek szemét vizsgálta. Speciális fényképeket készítettek a résztvevők ideghártyájáról, amelyen a szemet ellátó kis erek károsodására utaló jeleket kerestek. Ezek az erek az emberi szervezetben egyedülálló módon közvetlenül - szemfenékvizsgálat segítségével - megtekinthetők, és egyben információt nyújtanak az érrendszer általános állapotáról is. A különböző betegségek (érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, trombózis, embólia) elváltozásokat okozhatnak a retina erein, amelyekből az orvosok egyértelműen látják, kiket fenyeget nagyobb valószínűséggel a gutaütés veszélye.

Ezek is érdekelhetnek