Pitypangtól pezseg a vér

Gyakran egy kézlegyintéssel elintézzük sápadtságunkat, különösen így, télvíz idején, mondván, csak egy kicsit vérszegények vagyunk. Házi diagnózisunk már csak azért is sokszor téves, mert az enyhe vérszegénység nem változtatja meg a bőr színét. És ha mégis "ráhibáztunk"? Főzzünk paradicsomszószt vaslábosban!

Családi körSzijjártó Gabriella2006. 02. 17. péntek2006. 02. 17.
Pitypangtól pezseg a vér

Fáradtság, tompultság és fejfájás - ezek a vérszegénység valódi tünetei. Súlyos esetben a legkisebb mozgás is szédülést, légszomjat, mellkasi szorító fájdalmat, szívdobogásérzést válthat ki. Emellett a nyelv és a szájszöglet kisebesedhet, a körmök kiszáradhatnak és elvékonyodhatnak, könnyen törhetnek.
Annak, aki vérszegény, nem a vérének a mennyisége kevesebb, hanem az abban lévő hemoglobin szintje alacsony. A hemoglobin vastartalmú vérfesték, amelynek segítségével a vörösvértestek a tüdőtől a sejtekhez szállítják az oxigént, onnan pedig a tüdőbe a szén-dioxidot. Legtöbbször a betegséget vashiány okozza, megfelelő mennyiségű vas nélkül a szervezet ugyanis nem képes elég hemoglobint előállítani. A nők a menstruáció során és a terhesség alatt sok vasat veszítenek, így nekik több utánpótlásra van szükségük, mint a férfiaknak.
Egészséges, megfelelően táplálkozó embernél nem alakul ki súlyos vashiányos vérszegénység - még egy okkal több, hogy odafigyeljünk az étrendünkre. (Természetesen teljesen más eset, ha valaki például daganat, emésztőrendszeri betegség, gyulladás vagy csontvelő-károsodás miatt szenved vérszegénységben, és teljes körű szakorvosi ellátást kap.) Fogyasszunk sok májat, sovány vörös húst, halat, sajtot, tojást, aszalt gyümölcsöt és szójatermékeket. Minden étkezéshez igyunk egy pohár narancslét, a C-vitaminban dús élelmiszerek ugyanis elősegítik a vas felszívódását. Együnk sok vörös- és fokhagymát, babot, borsót, diót, magvakat, zöld színű levélzöldségeket és fűszernövényeket (petrezselymet, metélőhagymát, koriandert). A savas ételeket lehetőleg főzzük vaslábosban, azok ugyanis egy kevés vasat kioldanak az edényből.
Nézzük a tiltólistát! A "legellentmondásosabbak" a teljes kiőrlésű gabonafélék, amelyek ugyan vasban gazdagok, ám tartalmaznak olyan vegyületeket, amelyek gátolják a vas felszívódását. Ugyanezen okból kerüljük a spenótot és a rebarbarát, valamint étkezés közben ne igyunk teát, kávét, kakaót vagy kólát.
Ha orvos is megerősítette a vérszegénységet, a táplálkozási tanácsok mellett rendszerint vaskészítményt ír fel, amely csak felügyelet mellett szedhető, a túl sok vas ugyanis veszélyes lehet. Enyhébb esetekben fordulhatunk a házi gyógynövénypatikánkhoz is. Igyunk rendszeresen pitypang- és bojtorjánteát, mert ezek serkentik a vas felszívódását. Vegyünk be vízzel keverve két-három csepp orvositárnics-tinktúrát evés előtt. Nőknek azokon a bizonyos nehéz napokon különösen ajánlott a csalántea: 25 gramm gyógynövény és háromnegyed liter víz felhasználásával készült forrázatból kortyolgassunk napi két csészével.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek