Nagykorúak kérhetik

Júliustól minden nagykorú nő dönthet úgy hazánkban, hogy családtervezés céljából kéri a meddővé tételét. Ezt az Alkotmánybíróság határozata teszi lehetővé, amely alkotmányellenesnek minősítette és 2006. június 30-ától megszünteti a korábbi szabályozást.

Családi körCsászár Jenő2006. 03. 31. péntek2006. 03. 31.
Nagykorúak kérhetik

Az alkotmánybírákhoz két indítvány is érkezett, amely kérte, vizsgálják felül az 1997-es egészségügyi törvényt. Ez ugyanis úgy rendelkezett, hogy csak a harmincöt évesnél idősebb vagy három vér szerinti gyermekkel rendelkező nők, illetve férfiak kérhették a meddőséget előidéző orvosi beavatkozást. A kifogások szerint ez sértette az önrendelkezést, mivel az ember alapvető joga szabadon dönteni a gyermekvállalásról. Az állam még akkor sem korlátozhatja e jogot, ha ily módon a népesedési problémákon kívánna segíteni. Arra az anyasági és családi támogatások valók, hogy növeljék a gyermekvállalási kedvet. Az első kifogás ez ügyben már 1992-ben megérkezett az Alkotmánybírósághoz. A taláros testületnek ez volt a legtovább húzódó ügye, tizenhárom év alatt jártak a végére.
Magyarországon egyébként 1987 óta van lehetőség a művi meddővé tételre, amely nők esetében a petevezetékek elkötésével egyenlő. Az orvosok szerint a beavatkozás visszafordítható.

Tengerentúli tapasztalatok
Ami nálunk meglepő, az USA-ban már bevett dolog: ott a sterilizálás lett a fogamzásgátlás leggyakoribb módja. Minden száz amerikai nőből tizennyolc úgy dönt, hogy aláveti magát a meddővé tevő műtétnek. E beavatkozással többen élnek, mint az antibébi-pirulával, olyat csak minden tizedik nő szed a tengerentúlon. Amerikában a beavatkozások egyharmadát egyedülálló nőkön végzik. A külhoni kutatások szerint a steril hölgyek hat százaléka kérte később, hogy fordítsák vissza ezt az állapotot, mégiscsak szülni szeretnének. Az orvosok furcsállják, miért nem gyakoribb a férfiak sterillé tétele, hiszen az - az ondózsinór elkötése - sokkal egyszerűbb művelet. Ráadásul azok közül a férfiak közül, akik így vesztették el gyermeknemző képességüket, csak minden századik vágyott utóbb utódra.

Ezek is érdekelhetnek