Tű nélkül nem fáj az injekció

Fellélegezhetnek a tűfóbiában szenvedők és főként a napi inzulinbevitelre kényszerülő cukorbetegek, egy magyar találmány forradalmasíthatja az orvosságbevitelt.

Családi kör2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Tű nélkül nem fáj az injekció

Lindmayer István mérnök-kutató tű nélküli injekciója 18-20 ezer forintba kerül majd, és egyszer kell megvenni. Várhatóan fél év múlva már kapható lesz a leginkább egy töltőtollhoz hasonlító szerkezet. A gyógyszert a sűrített levegő nyomása 500 km/órás sebességgel préseli a bőr alá, amely rögtön felszívódik, a hatás szinte azonnali. A vakcina belövése tizenötször kisebb sérülést okoz, mint egy vékony injekciós tű. Nem kell sterilizálni, csupán a patront cserélni. A fájdalommentes műveletet bárki otthon, szakmai képzettség és felügyelet nélkül elvégezheti. A készülék inzulinadagolásra, influenza elleni védőoltás és fogamzásgátló szerek bevitelére egyaránt alkalmas.
A tű nélküli rendszerek már több évtizede ismertek, elsősorban tömegoltásra használják őket - a magyar találmány immár harmadik generációs készülék, amely kisméretű és könnyen kezelhető. Gyors és steril eljárást jelentenek a fejlődő országokban, az elmaradott területeken, ahol a kórokozók elleni fellépésre égetően nagy szükség van.

Ezek is érdekelhetnek