Világnap a veséért

Becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége. Magyarországon a vesekárosodás mintegy félmillió felnőttet érint. A megdöbbentő számok március 9-e, a vese világnapja alkalmából kerültek a figyelem középpontjába.

Családi kör2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Világnap a veséért

A legtöbb embernél a cukorbaj vagy magasvérnyomás-betegség hosszú időn keresztül fennáll úgy, hogy nincs semmilyen tünete. A betegek nagy részénél csak évtizedekkel később, a szövődményként kialakuló vesebetegség utolsó stádiuma okozza a jellemző tüneteket, de akkor már kevés lehetőség van a gyógyításra. Ilyenkor már csak a művesekezelés pótolhatja a vese funkcióinak egy részét, vagy szerencsés esetben a vesetranszplantációval új életet kezdhet a beteg.
Egyszerű vizsgálatokkal ellenőrizhető a vese működése, a korai, még tünetmentes időszakban is kideríthető a fennálló kór, és számos korszerű lehetőség kínálkozik a kezelésre. Többek között a dohányzás és az elhízás mellőzésével magunk is sokat tehetünk a megelőzés érdekében, hogy a krónikus vesebetegség ne váljon népbetegséggé.

Ezek is érdekelhetnek