Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Az orvos válaszol

Viola jeligére
Az epehólyag tartós gyulladását ismétlődő erős, éles hasi fájdalom jellemezheti. Az epehólyag idővel összezsugorodik, a fala megvastagodik. A belsejét borító nyálkahártya kifekélyesedhet. A hólyagban többnyire iszapszerű üledék vagy kő található. Az idült epehólyag-gyulladás általában néhány heveny gyulladás következménye. A megoldás a zsugorodott, általában gócként szereplő epehólyag műtéti eltávolítása.

Klimax? jeligére
A szabálytalan női vérzés oka lehet a klimax kezdete. Az eltérést a 28 napos ciklustól okozhatja lelki zavar, gyulladás vagy egyéb komolyabb megbetegedés is. Olvasónk korában a nőgyógyászati vizsgálat nem kerülhető meg. A szakorvosi vizsgálat eredménye után lehet csak pontosítani a rendellenes vérzés igazi okát.

Fájdalmas éjszakák jeligére
Olvasónk néhány hete éjszakánként lábikragörcsre ébred. Kérdezi, mi lehet ennek az oka, s van-e megoldás. Panasza oka lehet a visszértágulatok miatt kialakuló vénás keringési zavar. Állhat a háttérben fokozott igénybevétel miatti izomgörcs, izomrándulás. Gyakran előfordul e panasz vízhajtó gyógyszert szedő betegeknél káliumhiány következtében. Ha a lábikrafájdalom mellett az érintett lábszár duzzadttá, meleggé válik, felmerül vénatrombózis lehetősége. Állandó lábszárfájdalmat idézhet elő lúdtalp, bokasüllyedés vagy egyéb ortopédiai eltérés. Alkoholistáknál, cukorbetegeknél perifériás idegkárosodás is így adhat hírt magáról.
Ha a fájdalom járás közben is jelentkezik, okozhatja artériás keringési zavar. Olvasónknak érdemes felkeresnie az angiológiai, érgyógyászati szakrendelést, amelyen a lábak vénás és artériás keringését vizsgálja meg a szakorvos.

Ezek is érdekelhetnek