Ha túl zsíros a vér

Bár a reklámok azt ígérik, hogy elég egy jól választott margarin a vérzsír - azaz a koleszterin - szintjének csökkentésére, a valóságban sokszor a pirulák sem segítenek. Márpedig hazánkban az emberek több mint fele szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A koleszterin egyszázalékos csökkentése viszont két százalékkal mérsékli a korai infarktus kockázatát. Ezért is jó hír, hogy az orvosok egy új, az eddigieknél hatásosabb, idén már hazánkban is bevethető gyógyszerről számolnak be.

Családi körCsászár Jenő2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Ha túl zsíros a vér

A magyarok kétharmadát valamiképp érintik a zsíranyagcsere betegségei. Ha közli az orvos, hogy magas a koleszterinszint, a páciens jó esetben életmódot vált - mondjuk kocogni kezd -, és diétába fog. Csakhogy ez átlagosan mindössze tizenöt százalékkal mérsékli a vérzsír szintjét. Még nagyobb baj az, hogy a jelenlegi gyógyszerek is csak minden negyedik betegnél szorítják az ideális 4,5 alá a koleszterin értékét.
Ezért is üdvözölték az orvosok az új készítményt, amelytől azt várják, hogy alacsony dózisban önmagában is eléri a kívánt hatást. A kísérletek szerint tíz páciensből nyolcnál bevált a szer. A koleszterin felére csökkentése akár azzal is járhat, hogy leáll az érelmeszesedés folyamata. Az első lépés persze az, hogy a túlsúlyos, egészségtelenül táplálkozó betegek részt vegyenek a szűrővizsgálatokon, majd szót fogadjanak a doktoroknak.

Ezek is érdekelhetnek