A média a menő

"Birkóztak" a slágerszakokon az idén is, bár a felvételi ponthatár alacsonyabb a tavalyinál. Az ELTE kommunikáció szakán 67 jelentkező akadt minden egyes helyre, így a maximális, 144 pont volt a nyerő. Egy leendő orvosnak elég volt 138, egy építészmérnöknek pedig 129 pont is.

Családi körCsászár Jenő2006. 08. 04. péntek2006. 08. 04.
A média a menő

Több mint 130 ezren gyürkőztek neki az idei felvételinek, s végül 93 ezren jutottak be a felsőoktatásba. Közülük 57 ezren kímélik szüleik pénztárcáját, ugyanis az állam fizeti a tanulmányaikat. A "varázsszó" idén is a kommunikáció és a média volt. Sok érettségiző feltehetően nem gondol bele, mit kezd majd a diplomájával, ezért ostromolja kitartóan a jól csengő, ám túlképző szakokat. Így alakulhatott, hogy négy helyre is az új rendszer szerint maximálisnak számító 144 ponttal - amihez a kitűnő emelt szintű érettségi mellé felsőfokú nyelvvizsga is dukált - juthattak csak be. Eredetileg negyven helyet hirdettek például nemzetközi gazdálkodás szakon a Corvinus Egyetemen, de mivel 76-an szerezték meg a lehető legtöbb pontot, bővítették a keretet.
A már említett kommunikációra az ELTE-n 144, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 139 pont kellett, az egri Eszterházy főiskolán pedig elég volt 135 is. Furcsa módon a Pécsi Tudományegyetemen a fizetős, levelező médiatudomány szakra több pont szükségeltetett, mint az államilag támogatott helyekre. Általában 130 pont felett húzták meg a határt az egyetemek a "kelendő" pszichológia, szociológia és a titokzatosan hangzó szabad bölcsészet szakokon. Népszerű volt a gazdálkodás és menedzsment, Egerben pedig a sportmenedzser is menőnek számított, ehhez 123 pont kellett.
Hiába cikkeznek az újságok arról, hogy a jogászok éhbéren tengődnek, e karra idén is 137 pont kellett az ELTE-n, s a költségtérítéses szakon is tízszeres túljelentkezés volt. Debrecenben ellenben már 84 pont elég volt, hogy fizetős joghallgató lehessen valaki.
A Semmelweis Egyetemen a 138 pontosok már belépőt kaptak az orvosi karra, a leendő fogászoknak pedig 135 pont is elég volt az államilag finanszírozott képzéshez.
Hogy a kémiatanár katedrájáról még mindig kevés ifjú álmodik, az is kiderült a leltárnál: az egri főiskolára már 91 ponttal bejuthattak, míg a biológusoknak 114 pontot kellett besöpörniük. Ugyancsak nem tolongtak a jövendő ének- és zenetanárok az ELTE-n, melynek főiskolai karára már 80 ponttal bekerülhettek.
A Kaposvári Egyetemen sem tették ki a "megtelt" táblát: a leendő mezőgazdasági mérnökök 88 ponttal már jók voltak, a növénytermesztők szakát pedig el sem indították. A Budapesti Műszaki Egyetemen a 129 pontosok már beverekedték magukat az építészmérnöki karra, a villamosmérnököknek pedig - akiknek feltehetően nem lesznek elhelyezkedési gondjaik - elég volt összeszedniük 122 pontot.
A pótfelvételi lehet az utolsó szalmaszál azoknak, akiket nem vettek fel sehova vagy idén nem is próbálkoztak. Egy intézmény egyetlen szakára jelentkezhetnek, ehhez az egyetemtől, főiskolától kell kérniük lapot, amit augusztus 11-éig nyújthatnak be. A rossz hír csak az, hogy a nyári felvételin hirdetett szakokhoz többnyire ki kell nyitni a pénztárcát.

Ezek is érdekelhetnek