Az orvos válaszol

Galukóma jeligére vár választ olvasónk, akinek a szemén nemrégen fedezték fel ezt az elváltozást. Kérdezi: mit tehet annak érdekében, hogy betegsége ne súlyosbodjon?

Családi körDr. Szirmák Eszter2006. 08. 11. péntek2006. 08. 11.
Az orvos válaszol

A zöld hályog - orvosi nyelven glaukóma - során a szemgolyó belsejében a szemnyomás megnő. A megnövekedett nyomás látóideg-károsodást és ennek következményeként látótérromlást, végső esetben pedig vakságot okoz.
A megnövekedett nyomás a csarnokvíz nyomásának fokozódásával egyenlő. A csarnokvíz a hátsó szemcsarnokban termelődik, a pupillán keresztül az elülsőbe áramlik, majd az elvezető csatornákon át távozik. Ha a távozást az elvezető csatornák szűkülete, elzáródása akadályozza, a szem nyomása megemelkedik. Amennyiben az elvezető csatornák nincsenek elzáródva, nyitott csarnokzugú glaukómáról beszélünk. A zárt zugú glaukómánál a szemlencse nekinyomódik a szivárványhártyának, és ezáltal szűkíti be a csarnokzugot.
A zöld hályog családi halmozódása sokszor megfigyelhető, a betegséget kiváltó ok azonban gyakran rejtve marad. Néhány esetben egyes betegségek aktivizálják a zöld hályog kialakulását: veszélyeztetettek a súlyosan rövid-, illetve távollátók, a cukorbetegek és a tartósan szteroidot szedők.
A diagnózist a szemnyomás mérésével állíthatjuk fel. A 20-22 higanymilliméter fölötti nyomást kórosnak tekintjük. Zöld hályog normális szemnyomás mellett is kialakulhat. Ilyenkor egyéb vizsgálatokra van szükség a betegség bizonyítására. Oftalmoszkóppal a szem belsejét vizsgáljuk. A gonioszkópia a csarnokzug megtekintésére alkalmas vizsgálat. A zöld hályog a látótér szélén kieséseket okozhat, amit látótérvizsgálattal igazolunk.
A zöld hályog miatt kialakult látásvesztés nem visszafordítható. A sikeres kezelés egyik záloga, hogy az kezdődjön el a betegség korai szakaszában. A szemcseppek egyszerű, nyílt zugú glaukómában általában hatásosak. A zárt zugú glaukómára jellemző a hirtelen elzáródás miatti váratlan szemnyomás-emelkedés; ez glaukómás roham kialakulásához vezethet. Roham alatt enyhe látásromlás, fények körül látott színes udvar, szem- vagy szem táji fejfájás, szikralátás a jellemző. Gyakori lehet az émelygés, a hányinger, a hányás, ami az orvos figyelmét emésztőrendszeri betegség irányába is terelheti. A pupilla kitágul, fényre nem reagál. Ilyenkor is alkalmazhatók szemcseppek, de sokszor a szivárványhártya lézeres kezelése szükséges a csarnokzug felszabadítására.

Ezek is érdekelhetnek