Gyorstalpaló a koleszterinről

Milyen út vezet a koleszterintől az infarktusig? Nyílegyenes - vághatjuk rá cinikusan, ám nem ok nélkül. Ha huzamosabb időn át magas koleszterinértékeket mérnek a vérvizsgálat során, nő az érelmeszesedés kockázata. Ez a véráramlás zavarát idézheti elő, s növekszik az infarktus kialakulásának veszélye.

Családi körBalogh Mária2006. 09. 29. péntek2006. 09. 29.
Gyorstalpaló a koleszterinről

A koleszterin az a zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható, csak azzal kerülhet a szervezetünkbe. Az emberi test számára a hormonok és az új szövetek előállításához nélkülözhetetlen, csakhogy nem mindegy, milyen mennyiségben:

4,7-5,2 mmol/liter: nagyon jó
5,2-6,5 mmol/liter: emelkedettebb a kívánatosnál
6,5-7,8 mmol/liter: magas, forduljon orvoshoz
7,8 mmol/liter felett: nagyon magas, kivizsgálásra szorul

Ha az ön koleszterinértéke 5,2 mmol/ liter felett van, válaszoljon a következő kérdésekre: Dohányzik? Magas a vérnyomása? Cukorbeteg? Időnként előfordulnak szívtájéki fájdalmai? A szülei valamelyike elszenvedett ötvenedik éve előtt infarktust? Szed fogamzásgátló tablettát? Súlytöbblete van?
Ha egyik rizikótényező sem áll fenn, akkor 6,5 mmol/l koleszterinszintig nem kell aggódnia.
Azoknak a férfiaknak, akik egyszer, és azoknak a nőknek, akik két vagy több kérdésre igennel feleltek, feltétlenül csökkenteniük kell a koleszterinszintjüket. Hogyan? Kerülni kell a tojássárgája, a máj, a zsíros ételek, a tejtermékek, a vörös húsok, az édességek, a szeszes italok mértéktelen fogyasztását! Helyettük kapjanak fontos szerepet a zöldségek, a gyümölcsök, a rostokban gazdag táplálékok és a halféleségek, valamint a testmozgás, a napi kiadós séta.

Ezek is érdekelhetnek