Mi legyen a tányérban?

Gyakorló szülők a megmondhatói, milyen nehéz a gyermek étkezési szokásait kiismerni, hát még a kedvükre tenni. Többségük csakis kedvenc ételeit enné reggeltől estig. S hogy mik azok? Vannak, akik a gyorsétkezdék menüire esküsznek, mások az édességekre és a chipsfélékre. Mindenesetre egyre kevesebben vágyódnak az egészséges házi kosztra meg zöldség- és gyümölcsfélékre. Pláne ha unalomig azzal érvelünk, hogy azok milyen egészségesek!

Családi körBalogh Mária2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Mi legyen a tányérban?

Épp ezért azt javasoljuk minden szülőnek: ne az elmélettel traktálja, hanem igyekezzen a "tányérbavalóval" megfogni a gyereket. Iskolaidőben különösen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely fokozza a szellemi tevékenységet, energiával tölt fel, és hozzájárul a békés alváshoz is. Azok a gyerekek szerencsés és előnyös helyzetben vannak, akik naponta legalább egyszer nyugodt körülmények között, együtt étkezhetnek családtagjaikkal. Semmiképpen ne erőltessük az evést, mivel a gyerek már csecsemőkorában is pontosan jelzi azt, ha éhes. Ezenkívül kerüljék el az étkezés körül vívott hatalmi harcokat. Ha otthon rendszeresen és kiegyensúlyozottan táplálkozik a gyerek, nyugodtan ehet néha egy-egy hamburgert vagy sült krumplit ketchuppal, alkalmanként pár szelet süteményt. Erre nemcsak a kíváncsiságuk kielégítése miatt van szükség, hanem azért is, mert ha a szervezetet megfosztják minden étektől, ami ha picit is, de nehezebben emészthető, akkor a gyerek gyomra nem tanulja meg, miként is dolgozza fel a "keményebb" falatokat.

Amit érdemes a tányérba csempészni
A sárgarépa kitűnő béta-karotin-forrás, ami a szervezetben A-vitaminná alakul; ez a bőr külső és belső egészségének alapjául szolgál. Az A-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, a vírusok és fertőzések elleni védekezésben.
A tojás egyike a leggazdagabb A-vitamin-forrásoknak, gondoskodik a bőr és a szem egészségéről. Sok B-vitamin található benne, amely a jó emésztéshez és az energia előállításához nélkülözhetetlen.
A sajt sok kalciumot és D-vitamint tartalmaz, segítve a fogak és a csontok egészséges fejlődését.

Ezek is érdekelhetnek