Mit nekünk a dülmirigy...

Hárompercenként életét veszti egy férfi a világban prosztatarák miatt; Magyarországon évente 1400-an. Ez a harmadik leggyakoribb daganatos betegség a férfiak körében. Sikeresen gyógyítható, ha idejében felismerik és kezelik - erre figyelmeztetett Európa-szerte a szeptember 15-i prosztatanap.

Családi kör2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Mit nekünk a dülmirigy...

A betegség felismerését nehezíti, hogy korai szakaszában nem okoz tüneteket - éppen ezért van óriási jelentősége az urológiai szűréseknek. A vizsgálatot ötven és hetven év között minden férfinak ajánlják, akkor is, ha semmilyen panasza nincs. A rákszűrés nagy haszna, hogy nemcsak a dülmirigyrák, hanem egyéb prosztatabetegségek kiszűrésére is alkalmas.
A PSA elnevezésű, vérben található fehérje alkalmas a prosztatabetegségek kimutatására. Normális PSA-koncentráció mellett kicsi a prosztatarák esélye. Idült prosztatagyulladásban megemelkedhet a PSA szintje, ráadásul erre utal az érzékeny, fájdalmas tapintatú szerv is. Kérdéses esetekben ajánlatos ultrahangvizsgálatot végezni.
A leggyakoribb prosztatabetegség a dülmirigy megnagyobbodása. Bár sokféle gyógyszer kapható recept nélkül is, alkalmazásukat tanácsos orvosi vizsgálatnak megelőznie. Később a növényi kivonatok már nem használnak, vényre kapható hatásosabb készítményre van szükség. Évente öt-hatezer prosztataműtétet végeznek jóindulatú betegség miatt; ez húsz-harminc évre (legtöbbször véglegesen) megoldja a beteg problémáit (gyakori vizelési inger, a nemi élet nehézségei), melyek addig sokat rontottak életminőségén. A prosztatarákot műtéttel, besugárzással és hormonterápiával gyógyítják, a kezelés módját természetesen a daganat kiterjedése, a beteg általános állapota, életkora és egyéb betegségei együttesen határozzák meg. A tapasztalatok alapján a magyar férfiak elkerülik a rákszűréseket, és olyan előrehaladott stádiumban, súlyos panaszokkal kerülnek orvoshoz, amikor már kialakultak az áttétek. Ilyenkor általában sebészeti beavatkozásra már nem, csupán a panaszok enyhítését elősegítő hormonális kezelésre van lehetőség. Érdemes tehát a férfiaknak már enyhe vizelési panaszok esetén is urológiai vizsgálatra jelentkezni, mert a szövődmények kezelése sokkal gyötrelmesebb folyamat, mint ha idejében orvoshoz fordultak volna.

Ezek is érdekelhetnek