Náthakúra a benzinkúton

Új időszámítás kezdődik az egészségügyben január 1-jétől. Fizetnünk kell, ha felkeressük a háziorvosunkat, és a zsebünkbe kell nyúlnunk a kórházban töltött napok után is. Ugyanakkor bizonyos orvosságokat a hipermarketekben és a benzinkutaknál is beszerezhetünk majd. Mi vár arra, aki jövőre megbetegszik?

Családi körSzijjártó Gabriella2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Náthakúra a benzinkúton

Ha januártól orvoshoz megyünk, legalább háromszáz forint vizitdíjat kell leszámolnunk a látogatásunkért. Ugyanennyibe kerül nekünk minden nap, amit kórházban töltünk majd. De "csak" húsz napig kell bírnia a pénztárcánknak, ugyanis annál hosszabb tartózkodás után nem kell fizetnünk. Ha beutaló nélkül keresünk fel beutalóhoz kötött rendelést végző orvost, az már hatszáz forint. Ha pedig éjszaka szottyan kedvünk az ügyeletre menni, s az orvos szerint indokolatlanul vesszük igénybe a sürgősségi ellátást, azért ezer forintot kell fizetnünk.
Az azért nem fordulhat elő, hogy egy súlyosabb betegségben szenvedő ember minden pénze orvosra menjen el. Ha egy évben hússzor megy valaki orvoshoz, s eléri a hatezer forintos limitet, ezután már nem kell fizetnie az újabb vizitekért. A krónikus betegeknek, akiknek sokat kell járniuk háziorvoshoz, szakrendelésre, és még kórházban is hosszabb ideig fekszenek, azaz mindhárom ellátási szintet igénybe veszik, a felső limit nem háromszor hatezer, azaz 18 ezer forint, hanem csak 15 ezer forint lesz, ennél többet nem fizethetnek egy évben orvosra. Ha baleset éri az embert vagy sürgős, életmentő beavatkozásra van szüksége, az ellátás ezentúl is ingyenes lesz.
A vizitdíj fizetésére mintegy négymillióan kapnak kedvezményt. A hat éven aluli gyermekek ellátása teljesen ingyenes marad. Vizitenként, illetve kórházban fekvésért csak száz forintot fizetnek majd a nyugdíjasok és nagycsaládosok, amelyeknek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, a munkanélküliek, a rendszeres szociális segélyben és a gyesben részesülők. Az ő esetükben a fennmaradó kétszáz forintot az állam fizeti majd.
Joggal merül fel bennünk a kérdés: miért is kell fizetnünk, ha egyszer havonta levonják bérünkből a tb-járulékot, amely elvileg az orvosi ellátásunkra van? Eddig is eleget hallottuk, tudtuk: csak a biztosításból nem fedezhető a jelenlegi egészségügyi rendszer. A kormány most lépett.
Persze "önrészt" eddig is fizettünk. Csakhogy hálapénznek hívtuk. A vizitdíj nem magyar "találmány", Nyugat-Európa legtöbb országában kell a betegnek a biztosítása mellett kisebb összeget fizetnie az ellátásáért (a casco önrészéhez hasonlóan).
Az ember nehezen "nyeli le" a vizitdíjat, különösen, ha tudja, hogy az ezer sebből vérző egészségügynek ez csupán tüneti kezelése. (Mégsem mondhatjuk erre a 30-35 milliárdos pluszbevételre, hogy aprópénz.) Fontos viszont, hogy a pénz helyben marad, a háziorvosok és a kórházak az így befolyt pénzt fordíthatják fejlesztésre vagy a bérek emelésére is.
Az állam számára azonban sokkal többet ér, hogy a pénzátadással adminisztrálhatóvá válik az orvos-beteg találkozás. Ez a kórházak megregulázását is szolgálja, ezután nem igényelhetnek támogatást az OEP-től a valójában el nem végzett vizsgálatokért vagy a kórházi ágyon sohasem fekvő beteg után.
Nehezen hiszem, hogy a vizitdíj bevezetésétől fogva nem adunk majd hálapénzt. Holott ha fizetünk a vizsgálatért vagy a kórházban fekvésért, és erről számlát is kapunk, azaz hivatalosan szolgáltatást vásárolunk, miért adnánk még borravalót is?!
Annyi hozadéka mindenképpen lesz, hogy kétszer is meggondoljuk, egyszerű náthával orvoshoz rohanjunk-e. Inkább beugrunk a benzinkútra.

Díjtalanul
Nem lesz dobozdíj, sem receptdíj, azaz nem kell minden gyógyszer kiváltása után egy kisebb összeget fizetni. Januártól csak az eddig ingyenesen kapható, azaz száz százalékban támogatott gyógyszerekre kell háromszáz forintos térítési díjat fizetni - ez az eddigi közgyógyellátottakat nem érinti. Az olyan "egyszerűbb" gyógyszereket, mint a fájdalom- és lázcsillapítók vagy a hasmenés elleni szerek, a jövőben éjjel-nappal nyitva tartó bevásárlóközpontokban és benzinkutaknál is lehet árusítani.

Hogyan fizetjük majd a vizitdíjat?
Az egyik javaslat szerint megoldás lehet egy öt-tízezer forintos, minden év elején megvásárolható csekktömb, az ebben található szelvényekkel fizethetne a beteg. Mások arra esküsznek, hogy minden szakrendelőben betegirányító pultokat kell kialakítani, és a páciens a kartonjának kikérésekor befizetheti a vizit árát is. A háziorvosi rendelőkben a számítógéphez csatlakoztatott egyszerű, nyugtát adó pénztárgép lehet a megoldás. Felvetődött az is, hogy egy előre megvásárolható bónnal fizetnének a betegek, vagy utólag utalnák a pénzt a kórház számlájára. Szlovákiában a betegeknek a kórházak és a nagyobb rendelőintézetek kapujában automatánál kell kifizetni a vizitdíjat. A gép a bedobott húsz korona ellenében kiad egy fizetési igazolást, ezzel keresheti fel a beteg az orvosát. A kisebb rendelőkben a betegirányító ablaknál lehet fizetni, míg a háziorvosnak személyesen adja át a kezelésre jelentkező a vizit árát.

Ezek is érdekelhetnek