Örökkön-örökké nők

Adott egy nő. Meg szezononként három-négy ruha, két zakó. A darabok színesek, mintásak, lendületesek.Fekete még cipőben sem. Ez Makány Márta saját ruhatárának alapfilozófiája. A divattervezőé, aki megmondja: mi áll jól a nőknek?

Családi körSzijjártó Gabriella2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Örökkön-örökké nők

- Miért gyűlöli ennyire a feketét?
- Ha az ember mindig szürkében és feketében jár, a ruha színe előbb-utóbb rányomja bélyegét a viselője hangulatára is. Mennyivel vidámabb a többi szín, a színek keverése és a minták! Én mindenkinek ezeket ajánlom, kortól és testalkattól függetlenül. Nekem még a télikabátom is piros.
- Egy nőnek azért mégiscsak kell hogy legyen egy fekete, egyszerű szoknyája és nadrágja...
- Miért lenne kötelező, hogy a ruhatár alapja fekete legyen?! Ez csak a mi lustaságunk: kevesebbet kell gondolkodni, mert minden megy hozzá. Ha egyszer rájövünk, hogy nekünk jól áll a kék vagy a barna, szépen lassan, tudatosan felépíthetjük rá a ruhatárunkat, és tudjuk variálni a darabokat. Nem szükséges ehhez divattervező, napjainkban rengeteg "mankó" akad az öltözködéshez: újságok, katalógusok, kirakatok. Csak egy kis odafigyelés kell az egészhez.
- És pénz, nemde?
- Nem a pénzhiány a legnagyobb baj, higygye el! Tévedés, hogy az a nő mutatós és csinos, aki mindig a legutolsó divat szerint öltözködik. Az állandóság a legrosszabb tanácsadó. Márpedig a magyar nők közül sokan például akár harminc évig hűségesen járnak ugyanahhoz a fodrászhoz, mondván, ő ugyanúgy levágja a hajukat. Csakhogy közben eltelt három évtized, ők maguk is rengeteget változtak, miközben a frizurájuk nevetségesen ósdi maradt. Érvényes ez a ruháinkra is. Időnként kénytelenek vagyunk újat venni, mert a régit kihíztuk, elkopott, de arra restek vagyunk, hogy "újragondoljuk" magunkat.
- Hogyan fogjunk hozzá?
- Vegyünk egy nagy adag önismeretet! A tévéből, újságból válasszunk ki egy hozzánk hasonló típusú nőt, akinek tetszik az öltözködési stílusa. Miért ajánlatos ismert személyt keresni? Mert őt valószínűleg divattervezők, designerek segítik a ruházkodásban. Kezdjük el figyelni, mikor mit visel, és osztályozzuk, mi azt felvennénk-e, szükségünk van-e hasonló darabra! Ez már biztos alap lehet a vásárláshoz. Igaz, nekünk nem lesz húsz kosztümünk, de az a kettő biztos siker.
- Eljöhet az a kor, mikor egy nőnek már mindegy, hogy néz ki?
- Nincs bocsánat arra, ha egy nő már nem törődik magával! Ugyanolyan elhibázott ötvenévesen miniszoknyában, feltornyozott szőke hajjal örök ifjúként tetszelegni, mint a hátralévő évtizedekben sötét ruhákban járni. Akik kétkezi munkát végeznek vagy vidéken élnek, azoknak sem szabad "elásniuk" magukat, ők is kimozdulnak otthonról, családi ünneplésre, búcsúba, osztálytalálkozóra vagy bálba mennek, ahol igenis vágynak az elismerő bókokra.
- És tesznek is valamit érte?
- Kevesen. Mert nem szeretik eléggé saját magukat, a testüket. Magam sem vagyok egy nádszál kisasszony, ezért az én számból talán könnyebben elfogadják a tanácsokat, javaslatokat a testesebb hölgyek. Tipikus magyar szokás, hogy a 42-es méret fölötti nők bő nadrágokban, fenék alá érő blúzokban, blézerekben rejtőzködnek. Pedig néhány pluszkiló miatt nem kellene szörnyen kinézni, csak kicsit több leleményességet igényel az öltözködés. A nők azt képzelik, hogy a férfiak csakis a vékonyakra buknak. Ha egy nő gusztusosan, csinosan öltözött, a párját nem érdekli, hány kiló vagy mekkora a feneke az ideálishoz képest.
- Ki dönti el, hogy mikor mi legyen a divat?
- Világszerte trendkutató intézetek munkatársai járják az utcákat, figyelik, fényképezik és elemzik például a divathullámoktól eltérő figurákat vagy a napsütötte tájak erős színű viseleteit. Ezek alapján, Párizsban egy nemzetközi szakemberekből álló színbizottság hangulatokat, színcsoportokat határoz meg több szezonra előre, és évente kétszer anyagkiállítást rendeznek. A többi már a divattervezők dolga.
- Milyen színekben utazunk majd a közeljövőben?
- A pink-narancs-piros hosszú diadalmenete után eljött a kék ideje. Változatlanul nagy divat a pöttyös és a matrózcsíkos a kontrasztosabb kék-pirosban, fehér-feketében meg a viszszafogottabb szürke-feketében, barna-szürkében egyaránt. Érdekes színpárosítások várhatók: türkizkék-sötétbarna, világoslila-sötétbarna. Tavasszal a citromsárga, a lazacszín, a lila és a padlizsán hódít majd.

Finom és látványos
Makány Márta nevét elsősorban varázslatos estélyi és menyasszonyi ruhái tették ismertté. Többek között Szili Katalin, Farkasházy Réka, Ábel Anita, Deusch Anita, Ábrahám Edit, Csomor Csilla, Tóth Vera Tóth Gabi is a divattervező hangsúlyozottan nőies, finom, látványos stílusára "esküszik", akárcsak a szép számmal vidékről érkező házasulandók. Gyakran a kölcsönzői árból kihozható a különleges, egyedi menyasszonyi ruha, amely - lássuk be, ez csábítóan hangzik - a leendő ara kívánsága szerint, csakis neki készül a nagy napra.

Ezek is érdekelhetnek