Az orvos válaszol

Emlőrák jeligére

Családi körDr. Szirmák Eszter2006. 10. 27. péntek2006. 10. 27.
Az orvos válaszol

Az emlőrák a bőrrák után a második leggyakoribb ráktípus a nőknél. Magyarországon évente kétezernél több emlőrákos esetet diagnosztizálnak az orvosok. Kialakulásában szerepe lehet az életkornak, hiszen annak előrehaladtával gyakoribbá válik a betegség. A rendszeres testmozgás, az ideális testsúly megtartása csökkenti az emlőrák előfordulását, az alkoholizálás növeli a kockázatot. Nem mindegy, hogy milyen stádiumban ismerik fel a betegséget. Hogyha még nem terjedt át a nyirokcsomókra, esetleg a mellkasra, a gyógyulási esély nagyon jó.
Az emlőrákban szenvedő nőknek eleinte nincsenek panaszaik. Az első tünet általában az, hogy a beteg egy csomót érez a mellében. Ez általában határozottan elkülönül a környező szövetektől. Az emlőrákok több mint nyolcvan százalékában a nők saját maguk fedezik fel a csomót.
Korai stádiumban a csomó szabadon mozog a bőr alatt. Előrehaladottabb esetben már csak a bőrrel együtt vagy egyáltalán nem mozdítható el. A rák beágyazódása a bőrrétegbe könnyen láthatóvá válik, ha a beteg a karját a tükör előtt a feje fölé emeli. A fájdalom önmagában véve nem megbízható jel, de tény, hogy sokan fájdalmas csomóként észlelve fedezik fel a daganatot. A gyulladásos emlőrákban az emlő meleg, vörös és duzzadt. A daganat bevonhatja az emlő bőrét (ezt narancshéjtünetnek nevezik). Kórjelző lehet az is, ha a bimbó befelé fordul. Máskor a bimbóból váladékozás indul meg. Gyakran tapintással nem is érezhető a csomó.
Az emlőrák megelőzésében a szűrővizsgálatnak igen nagy szerepe van. Természetesen az önvizsgálat sem mellőzhető, de tudni kell, hogy azzal nem lehet felismerni annyi rákot, mint a mammográfiával, az emlőállomány röntgenszűrésével. A szervezett szűrővizsgálatokon a mammográfia mellett az emlők ultrahangvizsgálatát is elvégzik a radiológusok. A gyanús esetekben tűbiopsziával vesznek szövettani mintát. A rákot bizonyító szövettani eredmény esetén műtéti megoldás következik. Amennyiben már egy-két milliméteres nagyságban ki tudtuk mutatni a rákot, a műtét során a rákos elváltozás könnyen eltávolítható anélkül, hogy az emlő egészét el kellene távolítani. Olvasónk akkor jár el helyesen, ha évente részt vesz nőgyógyászati szűrővizsgálaton és mammográfián. Ez különösen azért fontos, mert családjában - mint írja - nem egy felmenője halt meg nőgyógyászati daganatos betegségben.

Ezek is érdekelhetnek