Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Az orvos válaszol

Gyomorsérv jeligére
Olvasónk nevezett kórról szeretné tudását bővíteni. Feltételezem, hogy levélírónk a rekeszizomsérv során a mellkasba csúszó gyomrot előidéző, hiatus hernia nevű betegségre gondol. A csuszamlásos rekeszsérv esetében a nyelőcső-gyomor átmenet a gyomor egy részével a rekeszizom fölé, a mellüregbe kerül. A nyelőcső mellett kialakuló rekeszsérv esetében a nyelőcső-gyomor átmenet a helyén van, de a nyelőcső mellett a gyomor egy része felkerül a rekeszizom nyílásán át a mellüregbe. A rekeszizomsérv oka legtöbbször ismeretlen, lehet veleszületett rendellenesség vagy baleseti sérülés következménye. Előfordul, hogy a gyomorsav visszacsorog a nyelőcsőbe, ami fájdalmat, égő érzést vált ki.
A rekeszsérv általában tünetmentes. Ha a sérvtartalom becsípődik a rekeszizom nyílásába, a becsípődött rész vérellátása sérülhet, ami súlyos fájdalmat vált ki - ezt strangulációnak, leszorításnak hívjuk, ami azonnali műtéti beavatkozást igényel. Ritka esetben mikroszkopikus vagy akár jelentősebb vérzés indulhat a rekeszsérvből, ez idült vérszegénység egyik okozója lehet. A betegség nem mindig igényel kezelést, de ha savas visszacsorgás alakul ki, azt kezelni kell.
Olvasónk másik kérdése lábujjainak zsibbadására irányult; mint levelében írja, ujjai melegek. A zsibbadás hátterében valószínűleg perifériás idegbántalom állhat. Ha a gyanúm helyes, nagy adag B-vitamin segíthet a panaszon. Feltétlenül mutassa meg lábait háziorvosának, csak a személyes vizsgálat derítheti ki a baj eredetét!

Gomba, nem gomba? jeligére
Olvasónk aggódik, hogy a sportoló gyermekének lábujjai között talált elváltozás gombás fertőzés lehet. Bizony, ez előfordulhat. A "sportolóláb" a gombás fertőzés egy tipikus megjelenési formája. A leggyakrabban a negyedik és az ötödik ujj között alakul ki. Rendszerint akkor vetődik fel a gombás fertőzés gyanúja, ha az ujj közti rész piros, hámló vagy éppen kifekélyesedett. A szélső részeken hólyagocskák is megjelenhetnek, további jellemző az erős viszketés.
A lábujjközök gombás fertőzése terbinafin emulzióval kezelendő két héten át, majd Azol-származékokkal egy hónapon át kell folytatni a kúrát. Emellett fontos a láb naponkénti mosása, pontos szárítása és a zokniváltás.

Hogyan tovább? jeligére
Őlvasónk emésztési problémáinak hátterében állhat savtalanság, epekövesség, idült bélgyulladás. Olvasónknak mindenképpen tanácsos egy gyomor-bélrendszeri komplex kivizsgálás és laboratóriumi vizsgálat elvégzése a pontos diagnózis felállításához. Egy vérvizsgálat fényt deríthet arra, hogy van-e gyulladás vagy sem.
Levélírónknak a vizsgálatok eredményéig tanácsos zsírszegény diétát követnie, kerülje a fokhagymát, a tojást, és naponta fogyasszon el kefirben, joghurtban két-három evőkanál zabpelyhet. A patikában kaphatók puffadást gátló gyógyszerek, amelyek kiválasztásában feltétlenül kérje ki gyógyszerésze és háziorvosa segítségét.

Ezek is érdekelhetnek