Teszt-vesz sarok

Családi körCsászár Jenő2007. 03. 16. péntek2007. 03. 16.
Teszt-vesz sarok

Hajdan azt tanultuk, hogy a sajt tejtermék. Manapság azonban nem árt az óvatosság, ha az üzletek sajtospultjain kutakodunk. Az úgynevezett növényi zsíros élelmiszer-készítmények nem bitorolhatnák ugyan a sajt nevet, ám gyanúsan hasonlítanak hozzá. Akad olyan bolt, ahol kiírják, hogy "növényi zsíros falat" lapul a kockasajtosra hajazó dobozban. Ám sok üzletben nem tüntetik fel, hogy amit kimérve eladnak, az köszönő viszonyban sincs a tejjel. A gyanús olcsóság "műsajtra" utal - ám, mint látjuk majd, még ez sem feltétlenül igaz.
Csízió speciális pizzafeltét - ez az egyik legismertebb növényi "sajt". Egy egri élelmiszerboltban 893 forintért mérik kilóját, tehát viszonylag olcsón. Összetevőiről semmit sem tudunk, ugyanis sohasem derül ki, mit nyomtattak a tömbre, amiből az eladó szeleteli a kért tíz dekát. A sárgás színű darab íze a silányabb ömlesztett termékekre hasonlít, legfeljebb hó végén érdemes ráfanyalodni.
Hofmeister snack - így nevezik a lapkasajtra emlékeztető német terméket, amely csomagolása szerint "goudaízű" szeletelt, ömlesztett élelmiszer-készítmény. A sajtból 42 százalék jutott bele, amiből mindössze 11 százalék a nevét adó gouda fajta. Ellenben raktak bele 17 százalék növényi zsírt. Bizonyára a csomagolásra költhettek sokat, mert a 15 dekás csomag ára viszonylag magas, 257 forint.
Zott toasty néven vágható, zsíros, ömlesztett sajtszeleteket vehetünk. Ebbe a termékbe valamivel több, azaz 52 százalék sajt jutott, s az ára mégis kedvezőbb, ugyanis a 15 dekás csomagot 197 forintért vihetjük haza. A hozzávalók közt zsírszegény tejet, vajat találunk.
Margaréta márka alatt magyar gyártmányú, növényi zsírral készült, kenhető szendvicskrém lapul. Sajtból csupán 17 százalékot tettek bele, a többit vízzel, burgonyakeményítővel, tejsavóporral pótolták. Az ára sem valami olcsó, 180 forintot kérnek 15 dekáért.
Duet cheese cream - ez áll a dobozon, ami "zsírdús friss sajtkészítményt" rejt fokhagymás ízesítéssel. Ebből 231 forintba kerül 15 deka. A lengyel gyártó az 51 százalék tehéntúrót növényi olajokkal és zsírokkal, tíz százalék vajjal erősítette, de a szóját és a mustárt nem sajnálta tőle. A hozzávalókból csak a sajtot felejtette ki...