Már támad a pollen

Családi körCsászár Jenő2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Már támad a pollen

Köhögés, tüsszögés, kaparó torok, csöpögő orr, viszkető szemek - az allergiások nagy részének ilyenek jutnak eszébe egy virágos rétről. Idén a korán jött tavasz azzal jár, hogy a kellemetlen tünetek is hamarabb jelentkeznek, azaz jó hosszú szezonra számíthatnak a szénanáthások. Minden negyedik-ötödik hazánkfia allergiás, kétharmaduk éppen a pollenekre érzékeny. Főleg az aszfalton felnőtt fiatalok szervezete reagál riadókészültséggel a számára szokatlan virágporáradatra, a tizen- és huszonévesek közt a leggyakoribb a pozitív allergiateszt.
Sokan előbb csak egy-két növényre - például az erőszakos parlagfűre - mutatnak túlérzékenységet, aztán egyre bővül a sor. Becslések szerint tizenöt év múlva minden második ember szenvedi majd el a kellemetlen tüneteket.
A betegek száma azért is emelkedik ugrásszerűen, mert a városi levegő egyre szennyezettebb. Az agresszív virágporszemek és a szennyeződés összetapad, s együtt indítanak mindent elsöprő támadást. A szénanátha enyhének látszó jeleit is komolyan kell venni, mivel az állandóan gyulladt nyálkahártya nyitott kapu a kórokozók rohamai előtt.
Az elhúzódó köhögés gyakran torkollik asztmatikus légzészavarba. A légutak krónikus gyulladása miatt ugyanis a hörgők összeszűkülnek, faluk megduzzad, váladék termelődik. A gyerekek öt-tíz százaléka küzd asztmával, amire éjszakai száraz köhögés, sípoló légzés, kapkodó légvétel ébreszti rá a szülőket. Az allergiára hajlamos családokban több az asztmás csemete. A beteg állapotát nemcsak a virágporok ronthatják, hanem minden túlérzékenységet kiváltó anyag - például a szobájában éldegélő háziporatka és szőrös állat -, a penész és számos élelmiszer is fokozza a bajt.
Az allergiára való hajlandóságot csökkentheti a gyógyvizes ivókúra. Az alkohol és a cigarettafüst ellenben gyengíti az amúgy is összezavarodott immunrendszert. A szénanáthásokra főleg Somogyban és az Alföldön zúdul sok virágpor, míg a Mátra egyenesen "óvóhelynek" számít. Aki teheti, a hegyi levegőn töltsön el legalább három hetet, készülve a megterhelő pollenszezonra.

Házi praktikák
A gyógynövénykészítmények enyhíthetik a tüneteket, de az allergiát kiváltó okokat orvosnak kell azonosítania. Két teáskanál kamillából készítsünk egy liter forrázatot, hagyjuk tíz percig letakarva, majd törülköző alatt inhaláljunk a gőzében. A kasvirág, a martilapu, az aranyvessző, az izsóp, a csalán, a kamilla és a kakukkfű lazítja a hörgőket, segíti a letapadt nyák fellazulását - forrázatukból napi egy-két csészével érdemes fogyasztani.

Tesztek
Az allergia meghatározásának legismertebb módszere a Prick-teszt: a bőr felső rétegét megkarcolják, majd minimális mennyiségű allergént visznek fel - gyorsan kiderülhet, melyik pollen, por vagy élelmiszer ingerli a szervezetet. Vannak olyan anyagok, amelyek ingerlő hatását csak hosszabb vizsgálattal lehet bizonyítani: a beteg hátára allergénnel átitatott tapaszokat ragasztanak, melyeket három napig kell viselnie.

Kattintásnyira a pirulától
Már a világhálón is rendelhetünk "gyógyírt" az első magyar internetes gyógyszertárban. Regisztráció után a www.pirulapatika.hu oldalon rakhatjuk kosárba a gyógyszereket, tápszereket és homeopátiás készítményeket, melyeket némi szállítási díj ellenében kézbesítenek. Aki nem vényköteles gyógyszert rendel, annak elég néhány kattintás, és a délelőtti rendelést követő munkanapon bármelyik településre házhoz szállítják a medicinát. A receptköteles szerek esetében az aláírt receptet is el kell küldeni levélben a virtuális patikába, csak ezután várhatjuk a csomagot. A honlapon tájékozódhatunk a különféle pirulák áráról is.