Szeretettel édesítve

Emődi-Jurcsák Patrícia mindig is édesszájú volt, s bár már gyermekként is gombócokat gyártott a homokból, aminek a közepébe szilvát tett, senki nem gondolt arra, hogy egyszer majd sütéssel foglalkozik.

Családi körBalogh Boglárka2023. 09. 17. vasárnap2023. 09. 17.
Szeretettel édesítve

A fiatal cukrász Szegiben nőtt fel, egy kis faluban Borsod vármegyében, Tokaj és Sárospatak között. A főzés és a sütés a gondoskodás jele volt a családban, senki nem távozott tőlük üres hassal. Kicsiként a nagymamája mellett sokszor szaggatta a pogácsát vagy ragasztotta össze a linzert és a diósüteményt. Édesanyját is érdeklődve figyelte, mennyire szépen tudja fonni a kalácsot, és imádta, ahogy a forró sütemény illata megtöltötte az otthonukat.

– Érettségi után Budapesten folytattam a tanulmányaimat, a Budapesti Gazdasági Főiskolán végeztem idegenforgalmi szakmenedzserként – mesél a kezdetekről Patrícia. – Diákmunka keretében kávézóban tevékenykedtem, ahol megtetszett a vendéglátói munkakör. Jelenleg alkalmazás-üzemeltetőként dolgozom a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Informatikai Főosztályán részmunkaidőben, és mellette egyéni vállalkozóként készítem a süteményeket a Sweet Provence műhelyében. 2012-ben, 21 évesen ismertem meg a férjemet, és a kapcsolatunk kezdete óta természetes, hogy főzök magunkra. Mindig készült sütemény is, ha épp megkívántuk. Amikor a macaronnal megismerkedtem, célom volt tökéletesen megtanulni az elkészítését. Nem kis időbe, egy évembe telt, mire kikísérleteztem a saját receptemet, amivel mindig sikerrel járok.

Fotó: Emődi-Jurcsák Patrícia

Patrícia 2021-ben végezte el a cukrász iskolát, egy évvel később pedig megnyitotta a cukrászműhelyt, ahol a sütemények készülnek. Ekkor kezdte el az interneten hirdetni a termékeit. A férje sokat segít a közösségi médiaoldalak kezelésében, és mindig van egy-két jó ötlete, ha új sütikről vagy ízekről van szó. Természetesen ő az első, aki teszteli is a finomságokat.

Miként ma a legtöbb újhullámos cukrászdában látjuk, a korábbi aprósütemények egyeduralmát már a macaron és a mini torták váltották fel. Patrícia nagyon örül ennek, mert szerinte az elegáns és mutatós macaron bármilyen alkalomra megfelel, és az ízekben is számtalan lehetőség rejlik.

– Kedvencem az uborka-lime és a málna-rózsavíz ízesítésű, de a hagyományos ízeket azért jobban keresik. Azt vallom, hogy a házi készítésű süteménynél nincs finomabb, nálam nincs spórolás a tölteléken vagy az alapanyagokon, és kerül beléjük pár csepp szeretet is.

 

Patrícia mindig kísérletezik az ízekkel. Az újabb és újabb sütemények megalkotásához sok inspirációt merít a külföldi cukrászok oldalairól, ami kiindulásnak tökéletes, de aztán a saját ízlésére formálja a receptet.

– Bár nagyon büszke vagyok a macaronokra, illetve a Rákóczi túrós tarte-ra, kedvencem a „Kinder Maxi King” tarte. Eddig bárki kóstolta, odáig volt érte. Nem éppen diétás darab, azt tudni kell – teszi hozzá mosolyogva. – A recept alapja a klasszikus kakaós linzertészta, ezt sütöm meg tarte formában. A rétegek között található csoki ganache, karamellszósz és egy tejes mousse. Fagyasztás után az egészet bevonom mogyorós csokoládéval. Ahogy elmeséltem, már meg is kívántam.

A fiatal cukrász egyedi rendeléseket is szívesen teljesít, a legmeghatóbb kérés egy hölgytől érkezett, aki a barátnője rákbeteg férjének kért egy doboz macaront.

– Bátorító üzenetként az volt a macaronokra írva, hogy „Győztes”. Nagyon örült neki az ajándékozott, én pedig boldog voltam, hogy mosolyt csalhattunk az arcára ebben a nehéz időszakban.

Patrícia nagy álma, hogy üzletként is elindíthassa a Sweet Provence-ot. Lelki szemei előtt már kész is a berendezés, a stílus, a hangulat.

– Nem titok, hogy a vintage és a provence stílus szerelmese vagyok, az otthonomban is ezek a stílusjegyek jelennek meg a bútorokban, és az üzlethelyiséget is így képzelem el. A férjemmel nagyon szeretünk reggelizőhelyekre járni vagy kávézókban ücsörögni. Egy hosszú nap után jólesik bemenni egy olyan helyre, ahol ismerős arcok fogadnak bennünket, és pár jó szót válthatunk másokkal kellemes környezetben. Boldog lennék, ha a Sweet Provence is törzshely lehetne egyszer sokak számára. A cukrászdának azonban még egy kicsit várnia kell, a családalapítás most előrébb van a terveinkben. Ám pár év múlva úgy képzelem el a napjaimat, hogy kinyitom a saját üzletemet, és sok-sok finomsággal, jókedvvel, kellemes hangulattal várom a vendégeimet, hogy nálam feltöltődhessenek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek