Az első pofont követi a többi

Egy kapcsolatban az erőszak semmilyen formája nem elfogadható! Az Ökumenikus Segélyszervezet fontos célkitűzése a kapcsolati erőszak elleni küzdelem, rendszeres kampányaik és megelőző programjaik keretében ennek jeleire, illetve a megoldási lehetőségekre hívják fel a figyelmet. Írásunk apropóját november 25., a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja adta, de tudni kell: a férfiak ugyanúgy lehetnek áldozatok.

Családi körSzijjártó Gabriella2023. 11. 28. kedd2023. 11. 28.

– Na, végre! Mi a szart csináltál eddig?! A tetves rakott krumpli majd megcsinálja magát, nem?! – ahogy az asszony belép az ajtón a nehéz szatyrokkal, máris rázúdul a férfi dühös indulata. – A tejfölt elfelejtetted?! Dehogy mész vissza a boltba! Egy tejfölt nem tudsz megvenni?! Na, menjél a konyhába, és csináljál valami mást, gyerünk, gyorsan! A pénzemet, azt nagyon tudod költeni, ahhoz nagyon értesz. Abban verhetetlen vagy! Nehogy már megint téged kelljen sajnálni! Neked akarok jót, te szerencsétlen! Nélkülem még levegőt se tudsz venni. Annyi eszed van, mint egy tápos csirkének! Ezt a nyomorultat! Most megint kezded a sírást?! Ennyire hülye vagy, ennyire idióta?!

Az Ökumenikus Segélyszervezet egyik kapcsolati erőszak témájú figyelemfelhívó kisfilmjéből való a fenti jelenet, de a helyzet sajnos nagyon is valóságos sok ember életében. Számukra a verbális megalázás, a lelki terror és/vagy a testi bántalmazás mindennapos.

Close-up,Photo,Of,Male,Fist,,Angry,Man,And,Scared,Woman
Fotó: UfaBizPhoto


A nők elleni erőszak súlyos problémát jelent az egész világon, így Magyarországon is. Az elérhető statisztikák szerint hazánkban körülbelül minden héten meghal egy nő a családon belüli erőszak miatt, és havonta legalább három nőt meggyilkol a férje/élettársa, volt barátja, alkalmi partnere. Minden ötödik nő él vagy élt már olyan kapcsolatban, ahol a társa fizikailag vagy szexuálisan rendszeresen bántalmazta.

JÓ TUDNI!

A figyelemfelhívó kampányok mellett az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai prevenciós foglalkozásokat tartanak középiskolákban, nyári táborokban és fesztiválokon. Szemléletformáló munkájuk alapüzenete: van kitől segítséget kérni, van kiút a bántalmazó kapcsolatból. A www.aszeretetnemart.hu honlapon, valamint A szeretet nem árt Face­book- és Instagram-oldalon minden hasz­­nos információ megtalálható.


Az élet azt igazolja, hogy a „pofonra csók” sztereotípia csak a filmekben működik – a gyakorlatban a pofonok nem kölcsönösek, és nem múlnak el nyom nélkül. Az első pofont követni fogja a többi, és a bántalmazás egyre szélsőségesebb, durvább lesz. A kapcsolati erőszak áldozatai rettegnek attól, hogy akivel együtt élnek, mikor veri meg őket újra; mikor töri össze megint az önbecsülésüket; mikor kell megtenniük olyat, amit nem szeretnének; mikor korlátozzák, szigetelik el őket végképp a szeretteiktől, a külvilágtól.

A kapcsolati erőszaknak van azonban egy másik oldala is, ami megnehezíti az áldozatok döntéseit, ellehetetleníti a kilépési szándékukat, odakötözi a bántalmazóhoz egy életre, vagy éppen az új életük felépítése elé gördít óriási akadályokat. Ezek az anyagi nehézségek: közösen felvett hitelek, kezességvállalások, megigényelt családtámogatások, melyek egykor a lehetőségeket hozták el, azonban a bántalmazó helyzetben a lehetetlennel állítják szembe az erőszakot elszenvedőt.

Sokkoló adatok. Minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület adatai szerint. Ez ma Magyarországon több mint 760 ezer nőt és ennél valamivel kevesebb bántalmazó férfit érint. Jelenleg is több mint 226 ezer magyar nő él fizikailag is bántalmazó kapcsolatban.


Mit lehet ilyenkor tenni? Át tudja-e ütemezni a hiteleket a bántalmazott? Van-e valamilyen pluszsegítség, amit igénybe ve­het? Mindezen kérdések megválaszolásában is segít az Ökumenikus Segélyszervezet, amely több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a kapcsolati erőszak érintettjeinek ellátása terén. Titkos menedékházakat, krízisambulanciákat, jogi és pszichológiai tanácsadást működtet annak érdekében, hogy minél hatékonyabb megoldást találjanak az áldozatok számára, akiknek a megsegítésében újabb fontos mérföldkövet jelent, hogy az online anonim tanácsadás felületen már pénzügyi szakértő is várja a kérdéseket, történeteket. A bántalmazott biztonságos módon, név nélkül, teljes titoktartás mellett, ingyenesen oszthatja meg a mérlegelés alatt álló pénzügyi kérdéseit, félelmeit.

Ezenkívül a segélyszervezet az Avon kozmetikai cég támogatásával hat kis füzetet készített Pénzügyi Kisokos sorozatcímmel. A könnyen olvasható kiadvány az általános pénzügyi alapismeretek (hitelfelvétel, gyorskölcsönök, az eladósodás veszélyei, hitelkártyák, magáncsőd, közüzemi tartozások stb.) részletezése mellett kiemelt hangsúlyt helyez a bántalmazó kapcsolatok anyagi ügyeinek tárgyalására, mint például a közösen felvett hitelek, közös bankszámlák, illetve a családi kedvezmény, a csok, a Babaváró hitel, valamint a családi kedvezmény válás esetén.

Az online pénzügyi szakértői szolgáltatás és a honlapról is letölthető kis füzetek azoknak kívánnak hiánypótló segítséget nyújtani, akiknek az anyagi helyzete akadályokat gördít a bántalmazó kapcsolatból való kilépésre, egy új, szabad élet felépítésére. De mindenképpen hasznos támogatás a krízisellátó rendszer intézményei szakembereinek is, hogy naprakész és hasznos információkkal szolgálhassanak.

Visszatérve a „tejfölös” történetre: az Ökumenikus Segélyszervezet négy részből álló, korábban készített videósorozata a verbális és lelki bántalmazásról szól. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az erőszaknak semmilyen formája nem elfogadható egy párkapcsolatban, és az érintetteknek van hova fordul­niuk segítségért. Tudja, kedves olvasó, hogy a film végére mi járt a könnyes szemű, megtört asszony fejében? „Elééég volt!”

A számok tükrében

  • Ötszáznál is több, bántalmazás elől menekülő nő és gyermek kap menedéket a segélyszervezet otthonaiban, központjaiban.
  • Az online anonim segítség mellett országszerte kilenc helyszínen érhető el személyes krízistanácsadás: Budapesten, Miskolcon, Szolnokon,Orosházán, Szegeden, Békéscsabán, Devecseren, Kaposváron és Mosonmagyaróváron.
  • Évente mintegy 500 bántalmazott gyermekkel kerülnek kapcsolatba gyermekfejlesztő programjaikon keresztül.
  • Több mint 4500 fiatal vett részt a segélyszervezet kapcsolati erőszak, emberkereskedelem és prostitúció témakörben szervezett prevenciós osztályfőnöki óráin, illetve különfoglalkozásain.
     

 

 

Ezek is érdekelhetnek