Ebédeljen velünk!

Családi kör2023. 11. 26. vasárnap2023. 11. 26.

Majoránnás csirkeszárnyak lecsós hajdinával

Hozzávalók: 80 dkg csirkeszárny, só, olaj, 1 csokor majoránna, 15 dkg hajdina, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 zöldpaprika, 2 paradicsom, őrölt pirospaprika

A csirkeszárnyakat besózzuk, és tepsibe sorakoztatjuk. Öntünk alá 1 dl olajat meg ugyanannyi vizet, majd a tepsit lefóliázzuk és a szárnyakat a sütőben megsütjük. A vé­gén levesszük róluk a fóliát, megszórjuk finomra vágott majoránnával, és így sütjük készre. A hajdinát forrásban lévő sós vízbe öntjük, puhára főzzük, azután leszűrjük és lecsepegtetjük. A lecsóhoz megpirítjuk az apróra kockázott szalonnát. Rátesszük és megdinszteljük a szeletekre vágott hagymát. Hozzáadjuk az összevágott paprikát meg a paradicsomot, majd sóval és pirospaprikával ízesítve az egészet készre főzzük. (Ne legyen túl puha, maradjon kissé roppanós.) Végül a hajdinát összekeverjük a lecsóval, és a tetejére halmozzuk a majoránnás csirkeszárnyakat.

Fűtsünk be hajdinával! Felhasználhatjuk köretek, levesbetétek, gabonafasírtok, tészták készítéséhez. Nem tartalmaz glutént, ezért liszt­érzékenyek is bátran felvehetik az étrendjükbe. A szemeket főzés előtt kissé megpörkölhetjük, ami kellemes dióízt kölcsönöz a belőle készült ételeknek. Évszázados megfigyelés, hogy a hajdina melegítő hatású, ezért a fogyasztását a népi gyógyászat különösen a hűvösebb hónapokban javasolja.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek