Szezonja van

Csigakalács sütőtökkel

Családi kör2023. 11. 03. péntek2023. 11. 03.
 


Hozzávalók:  10 dkg vaj  35 dkg liszt
 1,5 dkg élesztő  1 tojássárgája  1 dl tej
 1 dl tejszín  2 evőkanál cukor
 1 csomag vaníliás cukor  csipetnyi só
 15 dkg sült tök  2 kávéskanál őrölt fahéj
 porcukor a tetejére  zsír a forma kenéséhez

Langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük a tojássárgáját. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukor felét, a sót. Ráöntjük a felfutott élesztőt, a maradék tejet, a langyos tejszínt, és szépen megdagasztjuk a tésztát. Ha már elválik az edény falától, hozzádagasztunk 6 dkg felolvasztott, langyos vajat. Cipót formázunk a tésztából, és meleg helyen megkelesztjük.
Ezután lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és csíkokra felvágjuk. A sült tököt ízesítjük a fahéjjal, a maradék vaníliás cukorral, esetleg porcukorral, ha nem elég édes. Botmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a maradék vajat is. Megkenjük vele a csíkokat. Egy tepsire sütőpapírt fektetünk. Egy csíkot felcsavarunk, a kizsírozott tortaforma közepére állítjuk, majd a többit is köré tekerjük. Összefogjuk a tortagyűrűvel, letakarva ismét kelesztjük, majd a 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Rácson langyosra hűtjük. Porcukorral meghintjük, tortaszerűen szeleteljük.

 
 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek