Papsapka túróval és málnalekvárral

Családi kör2024. 02. 03. szombat2024. 02. 03.

 

Hozzávalók: 
 30 dkg liszt  1 evőkanál cukor 
 1 csipet só  1,5 dkg élesztő 
 3 főtt, áttört burgonya 
 tej vagy tejföl szükség szerint 
A töltelékhez: 
 15 dkg túró  1 tojássárgája 
 7 dkg porcukor  málnalekvár 
 a kenéshez felvert tojás 
Könnyű tésztát gyúrunk a hozzávalókból. Kinyújtjuk, tenyérnyi koc­­kákra vágjuk, így hagyjuk kelni 15 percig. 
Összekeverjük a túrót a tojássárgájával meg a cukorral. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy-egy kanálnyi ízesített túrót, arra némi málnalekvárt. A tészta négy csücskét összefogjuk, kicsit összenyomjuk és megtekerjük. Megkenjük felvert tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra megsütjük. 

Változatok


 

Barackos-vaníliás: a négyzetek közepére egy-egy kanál sűrűre főzött vaníliapudingot teszünk, arra egy kocka őszi- vagy sárgabarackbefőttet. 


 

Mákhabos: darált mákot összekeverünk némi cukorral, és tetszésünk szerint választott lekvárral. Egy tojás felvert habjával lazítjuk. 


 

Kéksajtos-tonhalas: egy tonhalkonzervet lecsöpögtetünk, villával összetörjük. Belemorzsolunk némi márványsajtot, kicsi tejföllel krémesítjük Sóval, borssal ízesítjük. Még finomabb lesz, ha egy-egy falat körte is kerül a batyuba. 


 

Káposztás-füstölt sajtos: lepirítjuk a káposztát, mintha káposztás kockát készítenénk. Sózzuk, borsozzuk. A tésztalapok közepére teszünk egy-egy kanálnyit, a közepébe nyomunk egy darabka füstölt sajtot. Sós változatnál elég a tésztába egy kiskanálnyi cukor, a só mennyiségét picit érdemes megnövelni. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetnek