Húsvéti vendégváró

Tervezzük meg a menüt az ünnepi asztalra!

Családi kör2024. 03. 28. csütörtök2024. 03. 28.
Húsvéti vendégváró
A Vidék íze receptje

Kapros bárányleves sonkalével

Hozzávalók: 
 60 dkg báránylapocka 3 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma kb. 2 l sonkafőző víz 20-30 dkg főtt sonka 1 nagy sárgarépa 1-2 evőkanál keményítő 3 dl tejföl  zsiradék 1 kis csokor kapor  só  bors

A finomra vágott vöröshagymát, kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az apró kockákra vágott bárányhúst, és addig pirítjuk, míg egy kis kérget nem kapnak a húsdarabok. Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, felöntjük egy kis sonkalével, borsozzuk, és elkezdjük főzni. Ha már majdnem puha, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk. Hozzáadjuk a felvágott sonkát, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, felöntjük a maradék sonkalével, és készre főzzük. Közben a keményítőt kis hideg vízzel csomómentesre keverjük. Hozzávegyítjük a tejfölt, és besűrítjük a levest. A legvégén szórjuk bele a finomra vágott kaprot. 

A töltött dagadó kiadós fogás, bármilyen köret, főzelék illik hozzá

Főtt tojással töltött dagadó
Hozzávalók: 
 1-1,2 kg sertésdagadó 9 tojás  3 szikkadt zsemle tej  20 dkg darált hús 1 nagy csokor újhagyma 10 dkg füstölt sonka  zsír majoránna  só  bors

Hat tojást keményre főzünk. A zsem­­léket összetépjük, beáztatjuk tejbe. Kinyomkodjuk, elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a darált húst, három nyers tojást, az összeaprított újhagymát és sonkát, végül fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával. A felszúrt dagadót elkezdjük tölteni. Először egy kis tölteléket rakunk bele, majd utána nyomunk egy egész főtt tojást, és így folytatjuk, míg tartanak a hozzávalók. A nyílás végét összetűzzük hústűvel vagy összevarrjuk. Egy kisebb tepsit kikenünk zsírral, belefektetjük a töltött húst. Öntünk alá három deci vizet, alufóliával letakarjuk. 180 fokos sütőben két órát sütjük. Levesszük róla a takarást, és rápirítunk a tetejére. Vastag szeletekre vágva kínáljuk. 

Fotó: Németh András Péter

Őszibarack
Hozzávalók: 
A tésztához: 
 30 dkg porcukor  16 dkg zsír 2 tojássárgája  2 dl tej 60 dkg finomliszt 2 csomag sütőpor

A töltelékhez: 
 20 dkg dió 3 evőkanál kakaópor 1 adag rumaroma  kristálycukor  tej mandula- és meggyaroma 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, és 30 percig pihentetjük. Ezután dió nagyságú gombócokat formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 
A gombócokat kettévágjuk, a belsejüket kivájjuk. A morzsáját összekeverjük a megdarált dióval, a kakaóporral, majd beleöntjük a rumaromát, és cukorral édesítjük ízlés szerint. Végül annyi tejet öntünk hozzá, amennyitől a massza összeáll. A kivájt gombócokat megtöltjük, és két-két felet összeragasztunk. A barackokat mandula- és meggyaromával megfújjuk – ettől kapnak szép halványzöld és rózsaszínű árnyalatot, végül finom kristálycukorba hempergetjük. 
Hozzávalók: 
 35 dkg liszt 1,5 dkg friss élesztő 1,5 evőkanál méz  1 tojás 0,8 dl langyos tej 0,5 dl langyos víz fél deci olívaolaj 1 kávéskanál só 1 marék aszalt cseresznye felvert tojás és mák a tetejéreAz aszalt cseresznyét meleg vízbe áztatjuk. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzákeverünk fél evőkanál mézet, és hagyjuk felhabosodni. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákavarjuk a sót. Beleütjük a tojást, ráöntjük a maradék mézet, a megkelt élesztőt, és közepesen szoros tésztát dagasztunk, annyi langyos vízzel, amennyit kíván. Ha elválik az edény falától, beledolgozzuk az olívaolajat is. Cipót gyúrunk belőle, meleg helyen kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, beledagasztjuk a leszűrt cseresznyét is. Négy szálat sodrunk belőle, összefonjuk, átemeljük egy papírral bélelt, sütőformába. Ismét kelesztjük. 180 fokos sütőben 15-18 percig sütjük, utána kivesszük, lekenjük felvert tojással, megszórjuk egész mákkal, és készre sütjük. 

Fotó: Sárközy György

Fűszeres borstangli
Hozzávalók: 
 35 dkg rétesliszt 2,5 dkg élesztő  1 dl tej 1 kiskanál cukor  12,5 dkg vaj 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék 1 teáskanál só  2 tojássárgája 15 dkg reszelt sajt  durva só 1 tk. erős pirospaprika köménymag

Az élesztőt felfuttatjuk langyos, cukros tejben, majd a puha vajjal a fűszerkeverékkel meg a sóval együtt a liszthez adjuk. A tésztát összegyúrjuk, hólyagosra dagasztjuk, cipóvá formázzuk, és langyos helyen 1 órát pihentetjük. 
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, és megkenjük tojássárgájával. Megszórjuk reszelt sajttal, azután 2,5 cm széles, 30 cm hosszú csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat megcsavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. A maradék tojássárgáját elkeverjük a pirospaprikával, megkenjük vele a stanglikat. Megszórjuk durva sóval és/vagy köménnyel, és 220 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetnek