Kényelem és tiszta ruha

Budapest belvárosában, egy kis üzletben felújított Hajdu automata mosógépeket árulnak. A termék olyannyira népszerű, hogy alig győzik a bolt eladói kielégíteni a vásárlói igényeket. Vajon mi a Hajdu mosógép varázsa? Ennek jártunk utána.

Családi körTóth Eszter Zsófia2024. 04. 23. kedd2024. 04. 23.
Kényelem és tiszta ruha

A vásárlók szeretik a bevált termékeket, amelyekkel jó tapasztalataik voltak - vélekedik Lukács György, a Digitronik üzletvezetője. Emellé pedig társul egy retró érzés is. Ugyanis manapság a műszaki termékek, gépek élettartama már nem olyan hosszú, mint ahogy azt korábban megszokhattuk. A Hajdu mosógépek esetében az a tapasztalat, hogy akár egy évtizedig is kiszolgálták a vásárlókat.

Ez már a mai idők korszerű mosógépe, de jól megfér mellette a hagyományos Hajdu is (Fotó: Németh András Péter)

 
– Idősebb vásárlóink azért is kedvelik a Hajdu mosógépeket, mert szemben az elöl töltős gépekkel, nem kell lehajolniuk, így kímélni tudják a derekukat. Másrészt egyszerűen kezelhetőek ezek a modellek. Volt olyan vásárlónk is, aki eredetileg egy gépet szándékozott venni, de amikor meglátta, hogy kettő is található a boltban, mindkettőt elvitte, annyira bevált neki. Valakinek csak centrifugára van szüksége, ezért azt is árusítunk. Manapság is előfordul, hogy valaki kézzel mos, ezért nélkülözhetetlen számára a készülék. 
A háztartások gépesítésének akkor lett igazán jelentősége, amikor a II. világháború után a nők munkába álltak, így a háztartás már második műszak lett számukra. Az első hazai automata mosógép a Hajdu Szuper ­Automata volt, amelyet a Hajdúsági Művek gyártott. Az előmosás 14 percig tartott, majd 1,5 percig centrifugált, ezután vizet vett fel a mosáshoz, amely 21 percig tartott. Három percig ismét centrifugált, ezután ötszöri öblítés következett, végül pedig 6 perces befejező centrifugálást végzett. 10-féle program közül lehetett választani, és a hagyományos mosógéppel szemben mosás közben felügyeletet nem igényelt. 
1976-tól gyártották a Hajdu Minimat és Midimat gépeket. A sima mosógép ára 1600-1800 Ft volt, ez nem centrifugázott, nem voltak rajta egyéb programok. A felhasználó engedte bele a vizet, majd engedte le a mosás végén. A félautomata mosógép már szivattyúzta a vizet és leengedte, de nem centrifugázott. Pillantsunk rá egy 1980-as évekbeli útmutatóra, hogyan javasolták a mosást automata mosógépben: „Automata forgódobos mo­­sógéppel való mosásnál a szétválogatott, száraz, nem áztatott ruhákat rakja a gépbe, csukja be az ajtaját, s állítsa be a textíliának megfelelő programot. Ezután töltse fel az adagolótárat TOMI Automattal, s a főkapcsolóval indítsa meg az automatikus folyamatot.” 
Az üzlet már 16 éve forgalmaz felújított Hajdu mosógépeket, de igazán az elmúlt pár évben lett nagy igény a termékre – említi Lukács György. Úgy kezdődött, hogy az akkori boltvezetőnek elromlott a mosógépe. A szerelővel, aki kiment hozzá, elkezdtek beszélgetni. A férfi elmesélte, hogy eredetileg a gyárban dolgozott, majd annak megszűnése után vállalkozóként Hajdu mosógépeket kezdett felújítani. Próbaként a boltba is hoztak a termékből, és bevált az ötlet. A szerelővel azóta is együtt dolgoznak, aki egy év garanciát is nyújt a készülékekre, ami használt terméknél különösen fontos. 
Összességében ez a történet is mutatja, hogy ami bevált, ahhoz ragaszkodnak az emberek, szívesen használják és márkahűek maradnak. Jelen esetben a Hajdu mosógépekhez. 
 


 

 

Ezek is érdekelhetnek