Családi kör
Tejfölös édeskáposzta-leves kaporral, gombával.
Hozzávalók:
1 kisebb édeskáposzta 50 dkg csiperke 1 csokor petrezselyem zöldje 1 csokor kapor 2 vöröshagyma 2 dl tejföl 1 evőkanál liszt vagy keményítő zsiradék só bors
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Megtisztítjuk a gombát, cikkekre aprítjuk. Rádobjuk a hagymás alapra, megsózzuk, kevergetve pároljuk, közben meghintjük a finomra vágott petrezselyem zöldjével.
A káposztát negyedeljük, kivesszük a torzsáját, a leveleket kockákra metéljük. Felöntjük bő liternyi vízzel, és addig főzzük, hogy a káposzta ne főjön szét, kissé roppanós maradjon. A lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, összevegyítjük a tejföllel, és besűrítjük vele a levest. A kaprot is összeaprítjuk, beleszórjuk, és azzal még pár percig forraljuk. Ha szükséges, még megsózzuk, végül darálunk rá borsot.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt 12 dkg zsír 10 dkg vaj 2 dkg élesztő 1 evőkanál só 1 evőkanál cukor tejföl
A töltelékhez:
1 kisebb káposzta 15 dkg bacon 1 evőkanál cukor
A tetejére: felvert tojás köménymag
Összemorzsoljuk a lisztet a fagyos zsírral és a vajjal. Rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót meg a cukrot, és annyi tejfölt, hogy közepesen szoros tésztát kapjunk. Szépen kidolgozzuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni egy fél órát.
Közben a bacont apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben ropogósra pirítjuk. Rádobjuk a kis kockákra vágott káposztát, és roppanósra sütjük, közben ízesítjük sóval, cukorral, borssal. Kihűtjük.
A félóra elteltével két-három cipóra osztjuk a tésztát, lisztezett deszkán vékony körlapokat nyújtunk belőlük. Mindegyiket 8-8 cikkre vágjuk.
A hosszúkás háromszögek végére teszünk egy-egy kanál tölteléket. A két oldalát behajtjuk, majd alulról feltekerjük, közben jól megnyújtjuk a háromszög elkeskenyedő végét, hogy többször meg tudjuk tekerni. Egy nagy tepsibe sütőpapírt terítünk, rásorakoztatjuk a kifliket. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk köménymaggal. Hagyjuk állni megint 20 percet, majd 180 fokon sütjük.
Tudta? A káposztában rengeteg vitamin van. A C-vitamin-tartalma immunerősítő, a K-vitaminja pedig csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának a veszélyét. Rengeteg jótékony rostot tartalmaz, segíti az emésztést, viszont alacsony a kalóriatartalma, a fogyókúrázók jó barátja. |
Családi kör
szon.hu
mindmegette.hu
she.life.hu
vg.hu
bama.hu
origo.hu
mindmegette.hu
astronet.hu
mandiner.hu
mandiner.hu
origo.hu