Főszerepben a káposzta

Tejfölös édeskáposzta-leves kaporral, gombával.

Családi kör2024. 10. 21. hétfő2024. 10. 21.
Főszerepben a káposzta

Tejfölös édeskáposzta-leves  kaporral, gombával

Hozzávalók: 
 1 kisebb édeskáposzta 50 dkg csiperke 1 csokor petrezselyem zöldje 1 csokor kapor 2 vöröshagyma  2 dl tejföl 1 evőkanál liszt vagy keményítő zsiradék  só  bors

A Vidék íze receptje

Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Megtisztítjuk a gombát, cikkekre aprítjuk. Rádobjuk a hagymás alapra, megsózzuk, kevergetve pároljuk, közben meghintjük a finomra vágott petrezselyem zöldjével. 

A káposztát negyedeljük, kivesszük a torzsáját, a leveleket kockákra metéljük. Felöntjük bő liternyi vízzel, és addig főzzük, hogy a káposzta ne főjön szét, kissé roppanós maradjon. A lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, összevegyítjük a tejföllel, és besűrítjük vele a levest. A kaprot is összeaprítjuk, beleszórjuk, és azzal még pár percig forraljuk. Ha szükséges, még megsózzuk, végül darálunk rá borsot. 

Káposztás-szalonnás kifli

Hozzávalók: 
A tésztához: 
 50 dkg liszt  12 dkg zsír 10 dkg vaj  2 dkg élesztő 1 evőkanál só 1 evőkanál cukor tejföl

A töltelékhez: 
 1 kisebb káposzta 15 dkg bacon 1 evőkanál cukor

A tetejére: felvert tojás  köménymag

A Vidék íze receptje

Összemorzsoljuk a lisztet a fagyos zsírral és a vajjal. Rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót meg a cukrot, és annyi tejfölt, hogy közepesen szoros tésztát kapjunk. Szépen kidolgozzuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni egy fél órát.

Közben a bacont apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben ropogósra pirítjuk. Rádobjuk a kis kockákra vágott káposztát, és roppanósra sütjük, közben ízesítjük sóval, cukorral, borssal. Kihűtjük. 

A félóra elteltével két-három cipóra osztjuk a tésztát, lisztezett deszkán vékony körlapokat nyújtunk belőlük. Mindegyiket 8-8 cikkre vágjuk.

 
 
 

A hosszúkás háromszögek végére teszünk egy-egy kanál tölteléket. A két oldalát behajtjuk, majd alulról feltekerjük, közben jól megnyújtjuk a háromszög elkeskenyedő végét, hogy többször meg tudjuk tekerni. Egy nagy tepsibe sütőpapírt terítünk, rásorakoztatjuk a kifliket. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk köménymaggal. Hagyjuk állni megint 20 percet, majd 180 fokon sütjük.  

Tudta? A káposztában rengeteg vitamin van. A C-vitamin-tartalma immunerősítő, a K-vitaminja pedig csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának a veszélyét. Rengeteg jótékony rostot tartalmaz, segíti az emésztést, viszont alacsony a kalóriatartalma, a fogyókúrázók jó barátja. 
Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek