Riport
A nagyik és a dédik imádják házi süteményekkel kényeztetni az unokákat. Ha megkérdezik a csemetéket, azok általában nem kifinomult cukrászremekeket szoktak rendelni, hanem egyszerű dolgokat, palacsintát, lángost. Íme, egy kis ízelítő.
Hozzávalók 12 nagy lángoshoz:
50 dkg liszt 2 kis pohár kefir 1 púpos evőkanál só 3/4 dl tej 1 kockacukor 2 dkg élesztő olaj a sütéshez tejföl, sajt vagy lecsó a tálaláshoz
Belemorzsoljuk a langyos, kockacukorral édesített tejbe az élesztőt. Ha felfutott, összedagasztjuk a liszttel, a kefirrel meg a sóval. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Legalább hat órán át pihentetjük a hűtő alsó polcán. A tészta hat napig használható. Felhasználásához olajos ujjakkal kiveszünk egy-egy lángosra való tésztát, körbeforgatva kinyújtjuk, és bő, forró olajban kisütjük. A kész, forró lángost megkenjük fokhagymás tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal vagy teszünk rá egy-egy adag házi lecsót.
Hozzávalók:
35 dkg liszt 2 tojás 1 dkg friss élesztő 3 dl tej 1 csipet só 2 evőkanál cukor 4 alma kb. 10 dkg vaj a sütéshez fahéjas porcukor a tálaláshoz
A csokiszószhoz:
2 dl tejszín 12 dkg étcsoki fél kávéskanál fahéj
Palacsintatésztát keverünk a lisztből, a tejből, a sóból, a cukorból és a tojásokból. Belemorzsoljuk az élesztőt. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a szokásosnál sűrűbb legyen a massza. Meghámozzuk az almát, a közepét kiszúrjuk, és felkarikázzuk. Fél kávéskanálnyi vajat felforrósítunk a palacsintasütőben. Belemerünk egy adag tésztát, és ráfektetünk pár karika almát. Ha megsült az egyik fele, óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Átcsúsztatjuk egy tányérra, melegen tartjuk, amíg a többit is megsütjük.
Felmelegítjük a tejszínt, feloldjuk benne az apróra vágott csokit. Hozzákeverjük a fahéjat. Ezzel tálaljuk a palacsintát, megszórhatjuk fahéjas porcukorral is.
Riport
borsonline.hu
metropol.hu
life.hu
mandiner.hu
feol.hu
origo.hu
mindmegette.hu
magyarnemzet.hu
magyarnemzet.hu
origo.hu
ripost.hu
origo.hu