Mit főzzek holnap?

Egy háziasszonynak tenger a dolga karácsony körül, de, mint tudjuk, ilyenkor sem mentesül az egyéb otthoni teendők alól. Az éhes családot minden áldott nap meg kell etetni, nincs mese. Ilyenkor jó, ha van a tarsolyunkban pár villámgyorsan elkészíthető recept.

Családi kör2024. 12. 08. vasárnap2024. 12. 08.

Bajor burgonyaleves

Hozzávalók: 
 50 dkg burgonya 1 fehérrépa  2 sárgarépa 1 cikk zeller vagy egy kis csokor zeller zöldje 1 vöröshagyma 2 dl tejföl 1 evőkanál mustár 2 babérlevél 2 evőkanál liszt vagy keményítő zsiradék  só

A Vidék íze receptje (Fotó: Németh András Péter)

Apró kockákra vágjuk a meghámozott burgonyát, fehérrépát, sárgarépát és zellert. Kevés zsiradékon üvegesre dinszteljük a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, együtt pároljuk. Rárakjuk a mustárt és a babérlevelet, körülbelül egy liter vízzel felöntjük. Felforraljuk, és tejfölös habarással besűrítjük. Ízlés szerint sózzuk. 

Kelbimbós csirkecomb

Hozzávalók: 
 4 nagy csirkecomb 2 vöröshagyma 40 dkg kelbimbó 1 csokor petrezselyem zöldje zsiradék  só

A Vidék íze receptje

Félbevágjuk a csirkecombokat, felhevített zsiradékon minden oldalukat megpirítjuk. Ha kész, hozzáöntünk egy kis vizet, sózzuk, és kis lángon főzzük fedő alatt. Félidőben hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott hagymát, és együtt készre pároljuk. Amikor majdnem kész, akkor rakjuk bele a megtisztított kelbimbót, és együtt főzzük, közben újra sózzuk, ha szükséges. Végül rászórjuk a felaprított petrezselyem zöldjét. 

Citromos sütemény

Hozzávalók: 
 25 dkg liszt  fél csomag sütőpor  só  2 dl görög joghurt  2 tojás 10 dkg cukor  5 dkg vaj 1 citrom leve és héja 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére: 
 1 citrom leve kb. 25 dkg porcukor

A Vidék íze receptje (Fotó: Németh András Péter)

Habosra keverjük a puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, majd beledolgozzuk a többi hozzávalót. Papírral bélelt szögletes sütőformába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kiborítjuk egy deszkára. 

A mázhoz a citromlevet kikeverjük a porcukorral. A sűrűn folyó masszát ráöntjük a süteményre. Ha megdermedt, vastagabb szeletekre vágjuk. 

Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!