Almás-sajtos csirkemell

Családi körHabik Erzsébet2025. 02. 16. vasárnap2025. 02. 16.

Kép: Almás csirkemell Fotó: Habik Csaba 2012 11 30, Fotó: Habik Csaba

Almás csirkemell Fotó: Habik Csaba 2012 11 30
Fotó: Habik Csaba

Almás-sajtos csirkemell

Hozzávalók: 
∗80 dkg csirkemellfilé

∗ 1 nagy alma

∗ 10 dkg sajt

∗ pár szelet bacon

∗ só, őrölt bors, kevés vaj a sütéshez

A csirkemellfiléket egy vágódeszkára állítjuk, úgy, mintha a hátán feküdne a csirke. Felülről egy centiméterenként bevagdossuk a húst, vigyázva, hogy az alsó részét ne vágjuk el. Sóval és őrölt borssal bedörzsöljük, a kis zsebeket is befűszerezzük. A szeletek közé, minden hézagba egy-egy alma-, egy- egy bacon- és sajtszeletet dugunk. Kivajazott alufóliába csomagoljuk, 160-170 fokos sütőben körülbelül egy órát sütjük. Kibontjuk, morzsolunk rá egy kis vajat, és immár fedetlenül megpirítjuk. Tíz perc pi­hentetés után szépen szeletelhető. Burgonyapüré illik hozzá. 

Egyszerű almatorta

Hozzávalók: 
A tésztához: 
∗ 2 tojás

∗ 10 dkg cukor

∗ 10 dkg liszt

∗ fél citrom reszelt héja

A töltelékhez: 
∗ 1 csésze víz vagy tej 

∗ 2 tojás

∗ háromnegyed csésze kristálycukor

∗ 1 csomag vaníliás pudingpor

∗ 5 nagy alma 

∗ fahéj

A tetejére: 
∗ 5 dl tejszín

∗ 2 evőkanál porcukor

∗csipetnyi őrölt fahéj

Egyszerű almatorta. Fotó: Németh András Péter 

A tészta hozzávalóiból a szokott módon piskótát sütünk egy kerek tortaformában. 
Meghámozzuk az almát, a csutkáját kiszedjük, a húsát felkockázzuk. Saját levében roppanósra pároljuk három evőkanálnyi fahéjas cukorral. Egy nagyobb edényben csomómentesre keverjük a krémhez az egész tojásokat a vízzel vagy a tejjel, a maradék kristálycukorral meg a pudingporral. Állandó keverés mellett sűrűsödésig főzzük, utána kihűtjük. Ha már langyos, hozzákeverjük a fahéjas almát is. Rásimítjuk a piskótára. 
A tetejére jön a porcukorral habbá vert tejszín. Csipetnyi őrölt fahéjjal díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap szépen lehet szeletelni. 

Almafánk

Hozzávalók: 
∗ 6-8 nagy alma 

∗ 3 tojás

∗ 2 dl tej 

∗ 35 dkg liszt

∗ 1 evőkanál kristálycukor

∗ 1 nagy csipet sütőpor

∗ 1 csipet só 

∗ olaj a sütéshez

∗ fahéjas porcukor

Meghámozzuk az almát, kerek szeletekre vágjuk, a középső, magos részt kivágjuk belőlük. Összekeverjük a lisztet a kristálycukorral, a sóval és a sütőporral, majd csomómentesre keverjük a tejjel. Hozzáadjuk a villával felvert tojásokat, ha kell, kis vízzel hígítjuk (sűrű tejfölállagot kell kapnunk). Egyesével megmártjuk az almaszeleteket, majd bő forró olajban megsütjük. Fahéjas porcukorral megszórjuk. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek