Kép: Almás csirkemell Fotó: Habik Csaba 2012 11 30, Fotó: Habik Csaba
Hozzávalók:
∗80 dkg csirkemellfilé
∗ 1 nagy alma
∗ 10 dkg sajt
∗ pár szelet bacon
∗ só, őrölt bors, kevés vaj a sütéshez
A csirkemellfiléket egy vágódeszkára állítjuk, úgy, mintha a hátán feküdne a csirke. Felülről egy centiméterenként bevagdossuk a húst, vigyázva, hogy az alsó részét ne vágjuk el. Sóval és őrölt borssal bedörzsöljük, a kis zsebeket is befűszerezzük. A szeletek közé, minden hézagba egy-egy alma-, egy- egy bacon- és sajtszeletet dugunk. Kivajazott alufóliába csomagoljuk, 160-170 fokos sütőben körülbelül egy órát sütjük. Kibontjuk, morzsolunk rá egy kis vajat, és immár fedetlenül megpirítjuk. Tíz perc pihentetés után szépen szeletelhető. Burgonyapüré illik hozzá.
Hozzávalók:
A tésztához:
∗ 2 tojás
∗ 10 dkg cukor
∗ 10 dkg liszt
∗ fél citrom reszelt héja
A töltelékhez:
∗ 1 csésze víz vagy tej
∗ 2 tojás
∗ háromnegyed csésze kristálycukor
∗ 1 csomag vaníliás pudingpor
∗ 5 nagy alma
∗ fahéj
A tetejére:
∗ 5 dl tejszín
∗ 2 evőkanál porcukor
∗csipetnyi őrölt fahéj
A tészta hozzávalóiból a szokott módon piskótát sütünk egy kerek tortaformában.
Meghámozzuk az almát, a csutkáját kiszedjük, a húsát felkockázzuk. Saját levében roppanósra pároljuk három evőkanálnyi fahéjas cukorral. Egy nagyobb edényben csomómentesre keverjük a krémhez az egész tojásokat a vízzel vagy a tejjel, a maradék kristálycukorral meg a pudingporral. Állandó keverés mellett sűrűsödésig főzzük, utána kihűtjük. Ha már langyos, hozzákeverjük a fahéjas almát is. Rásimítjuk a piskótára.
A tetejére jön a porcukorral habbá vert tejszín. Csipetnyi őrölt fahéjjal díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap szépen lehet szeletelni.
Hozzávalók:
∗ 6-8 nagy alma
∗ 3 tojás
∗ 2 dl tej
∗ 35 dkg liszt
∗ 1 evőkanál kristálycukor
∗ 1 nagy csipet sütőpor
∗ 1 csipet só
∗ olaj a sütéshez
∗ fahéjas porcukor
Meghámozzuk az almát, kerek szeletekre vágjuk, a középső, magos részt kivágjuk belőlük. Összekeverjük a lisztet a kristálycukorral, a sóval és a sütőporral, majd csomómentesre keverjük a tejjel. Hozzáadjuk a villával felvert tojásokat, ha kell, kis vízzel hígítjuk (sűrű tejfölállagot kell kapnunk). Egyesével megmártjuk az almaszeleteket, majd bő forró olajban megsütjük. Fahéjas porcukorral megszórjuk.