Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Február 9-én ünnepeljük a világ egyik kedvenc ételét, a pizzát, ami az olasz polgárok kezdeményezésének köszönhetően ma már a világörökség részét képezi.
Fotó: Németh András Péter, Forrás: Szabad Föld
Hozzávalók:
∗ 1 adag pizzatészta
∗ 1 adag pizzaszósz
∗ 40 dkg mozzarella
∗ 10 dkg gomba
∗ 1 csipet fokhagymapor
∗ 1 kis ág rozmaring
∗ 1-2 paradicsom
∗ 8 dkg hajszálvékonyra vágott sonka
∗ 12 dkg sült hús (bármilyen maradék jó)
∗ 1 csípős paprika
∗ 8 dkg füstölt szárazkolbász
∗ 1 lila hagyma
∗ 15 dkg konzerv kukorica
∗ 20 dkg paraj
∗ 1 gerezd fokhagyma
∗ 8 dkg füstölt sajt
∗ 15 dkg színes koktélparadicsom
∗ fél marék rukkola
∗ olívaolaj, só, bors
Előkészítjük a feltéteket. A megtisztított, feldarabolt gombát kis olívaolajon, fokhagymaporral megpirítjuk, sózzuk-borsozzuk. A parajt fokhagymás olajon megfuttatjuk, majd sózzuk. Egy enyhén lisztezett sütőpapíron jó nagy kört nyújtunk a megkelt tésztából. Áthúzzuk papírostól egy tepsire, megkenjük pizzaszósszal. Pizzavágóval hat cikket kijelölünk, de csak vonalakat húzunk, nem vágjuk át a tésztát. Az egyes cikkekre különböző feltétek jönnek.
Gombás-rozmaringos: ráterítjük a kihűlt sült gombát, ráfektetjük a rozmaringágat.
Parajos-kukoricás: rákanalazzuk a fokhagymás spenótot, rászórjuk a leszűrt kukoricát.
Sonkás-paradicsomos: kirakjuk összegyűrt sonkaszeletekkel, karikázunk rá paradicsomot.
Csípős, sült húsos: rászórjuk a cafatokra tépkedett sült húst meg a felkarikázott csípős paprikát.
Kolbászos, lila hagymás: vékonyra karikázzuk a kolbászt, kirakjuk vele a cikk tetejét, majd megszórjuk a felszeletelt hagymával.
Füstölt sajtos: kis kockákra vágjuk a füstölt sajtot, rászórjuk a tésztaalapra, a tetejére jön a színes koktélparadicsom.
Két evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk az összerakott pizzát. A mozzarellát cafatokra tépkedjük, és egyenletesen elosztjuk a tetején. 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a tetején elkezd pirulni a sajt. Ha kész, szórhatunk rá egy kevés rukkolát is.
Hozzávalók:
∗ 30 dkg liszt
∗ 1,2 dkg friss élesztő
∗ 1 teáskanál só
∗ 1 kávéskanál cukor
∗ 3 evőkanál olívaolaj
Tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe morzsoljuk az élesztőt. Rászórjuk a cukrot, öntünk rá kis langyos vizet, és hagyjuk felhabosodni az élesztőt. Utána hozzárakjuk a sót, és annyi langyos vizet, hogy lágy tésztát tudjunk dagasztani. Amikor összeállt, hozzádagasztunk két evőkanál olívaolajat is. Cipót formázunk, olajos kézzel lekenjük, fóliával letakarjuk és meleg helyen hagyjuk kelni 20 percet.
Hozzávalók:
∗ 3 dl sűrített paradicsom
∗ 1 evőkanál olívaolaj
∗ 1 gerezd reszelt fokhagyma
∗ 1 teáskanál szárított oregánó
∗ 1 kávéskanál szárított vagy pár levél friss bazsalikom
∗ 1 kávéskanál méz
∗ só, őrölt bors
Az olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát. Ráöntjük a paradicsomot, hozzáadjuk az oregánót, a bazsalikomot, és kevergetve rotyogtatjuk, míg kellően besűrűsödik. Végül ízesítjük pici mézzel, sóval, őrölt fekete borssal.
A ma ismert pizzát először 1889-ben a nápolyi Raffaele Esposito készítette el, aki I. Umberto király és Margit királyné látogatása alkalmából olyan pizzát sütött, ami az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom). Készítője a királynéról nevezte el, ez a margherita pizza.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu