Ki kér egy szeletet?

Február 9-én ünnepeljük a világ egyik kedvenc ételét, a pizzát, ami az olasz polgárok kezdeményezésének köszönhetően ma már a világörökség részét képezi.

Családi körHabik Erzsébet2025. 02. 09. vasárnap2025. 02. 09.

Fotó: Németh András Péter, Forrás: Szabad Föld

Fotó: Németh András Péter Forrás: Szabad Föld

Szivárványpizza

Hozzávalók: 
∗ 1 adag pizzatészta

∗ 1 adag pizzaszósz

∗ 40 dkg mozzarella

∗ 10 dkg gomba

∗ 1 csipet fokhagymapor

∗ 1 kis ág rozmaring

∗ 1-2 paradicsom

∗ 8 dkg hajszálvékonyra vágott sonka

∗ 12 dkg sült hús (bármilyen maradék jó)

∗ 1 csípős paprika

∗ 8 dkg füstölt szárazkolbász

∗ 1 lila hagyma

∗ 15 dkg konzerv kukorica

∗ 20 dkg paraj

∗ 1 gerezd fokhagyma

∗ 8 dkg füstölt sajt

∗ 15 dkg színes koktélparadicsom

∗ fél marék rukkola

∗ olívaolaj, só, bors

Előkészítjük a feltéteket. A megtisztított, feldarabolt gombát kis olívaolajon, fokhagymaporral megpirítjuk, sózzuk-borsozzuk. A parajt fokhagymás olajon megfuttatjuk, majd sózzuk. Egy enyhén lisztezett sütőpapíron jó nagy kört nyújtunk a megkelt tésztából. Áthúzzuk papírostól egy tepsire, megkenjük pizzaszósszal. Pizzavágóval hat cikket kijelölünk, de csak vonalakat húzunk, nem vágjuk át a tésztát. Az egyes cikkekre különböző feltétek jönnek. 

Gombás-rozmaringos: ráterítjük a kihűlt sült gombát, ráfektetjük a rozmaringágat. 
Parajos-kukoricás: rákanalazzuk a fokhagymás spenótot, rászórjuk a leszűrt kukoricát. 
Sonkás-paradicsomos: kirakjuk összegyűrt sonkaszeletekkel, karikázunk rá paradicsomot. 

Csípős, sült húsos: rászórjuk a cafatokra tépkedett sült húst meg a felkarikázott csípős paprikát. 

Kolbászos, lila hagymás: vékonyra karikázzuk a kolbászt, kirakjuk vele a cikk tetejét, majd megszórjuk a felszeletelt hagymával. 

Füstölt sajtos: kis kockákra vágjuk a füstölt sajtot, rászórjuk a tész­taalapra, a tetejére jön a színes koktélparadicsom. 

Két evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk az összerakott pizzát. A mozzarellát cafatokra tépkedjük, és egyenletesen elosztjuk a tetején. 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a tetején elkezd pirulni a sajt. Ha kész, szórhatunk rá egy kevés rukkolát is. 

Házi pizzatészta

Hozzávalók: 

∗ 30 dkg liszt

∗ 1,2 dkg friss élesztő

∗ 1 teáskanál só

∗ 1 kávéskanál cukor

∗ 3 evőkanál olívaolaj

Tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe morzsoljuk az élesztőt. Rászórjuk a cukrot, öntünk rá kis langyos vizet, és hagyjuk felhabosodni az élesztőt. Utána hozzárakjuk a sót, és annyi langyos vizet, hogy lágy tésztát tudjunk dagasztani. Amikor összeállt, hozzádagasztunk két evőkanál olívaolajat is. Cipót formázunk, olajos kézzel lekenjük, fóliával letakarjuk és meleg helyen hagyjuk kelni 20 percet.

Gyors pizzaszósz 

Hozzávalók: 

∗ 3 dl sűrített paradicsom

∗ 1 evőkanál olívaolaj

∗ 1 gerezd reszelt fokhagyma

∗ 1 teáskanál szárított oregánó

∗ 1 kávéskanál szárított vagy pár levél friss bazsalikom

∗ 1 kávéskanál méz

∗ só, őrölt bors

Az olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát. Ráöntjük a paradicsomot, hozzáadjuk az oregánót, a bazsalikomot, és kevergetve rotyogtatjuk, míg kellően besűrűsödik. Végül ízesítjük pici mézzel, sóval, őrölt fekete borssal. 

Tudta?

A ma ismert pizzát először 1889-ben a nápolyi Raffaele Esposito készítette el, aki I. Umberto király és Margit királyné látogatása alkalmából olyan pizzát sütött, ami az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom). Készítője a királynéról nevezte el, ez a margherita pizza. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek