Búcsú a hústól

Március 5-én elkezdődött a nagyböjt, majd április 17-én ér véget. Ez a bűnbánat és a húsvétra való előkészület ideje.

Családi körHabik Erzsébet2025. 03. 10. hétfő2025. 03. 10.

Fotó: Csapó Balázs

CB2009_6691 Fotó: Csapó Balázs

Március 5-én elkezdődött a nagyböjt, majd április 17-én ér véget. Ez a bűnbánat és a húsvétra való előkészület ideje. A húshagyókedd a böjti időszak kezdetét megelőző utolsó nap, ekkor lehet utoljára húst fogyasztani. Mozgó dátumú ünnep, időpontja mindig a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd. Ez egyben a farsangi szezon utolsó napja is, sok helyen ünneplik karnevállal, felvonulással, nagy lakomákkal. Szokás ilyenkor farsangi fánkot sütni, gazdag ételeket főzni, hogy a következő időszakban a szerényebb fogások jobban érvényesüljenek. Régen a gazdák próbáltak az eljövendő időszak időjárására is következtetni húshagyókedden. Úgy hitték, ha aznap csillagos az ég, akkor sok tojást tojnak a tyúkok egész évben, a húshagyókeddi napsugár pedig bő termést ígért. 

Másnap, hamvazószerdával kezdődik a 40 napos nagyböjt. A hamvas szerda, szárazszerda, böjtfogó­szerda, illetve böjtfőszerda hagyománya a XII. századig nyúlik vissza. Ezen a napon az előző évi virágvasárnapi barka elégetéséből származó hamuval keresztet rajzol a pap a hívők homlokára, közben azt mondja: ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel. A hagyományt II. Orbán pápa rendelte el 1091-ben. 
A néphiedelem szerint, aki hamvazószerdán hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje. A régiek pedig – hogy azokat a családtagjaikat is megvédjék a fejfájástól, akik nem mentek el a templomba hamvazkodni – összedörzsölték velük a homlokukat. 
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek