
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Március 5-én elkezdődött a nagyböjt, majd április 17-én ér véget. Ez a bűnbánat és a húsvétra való előkészület ideje.
Fotó: Csapó Balázs
Március 5-én elkezdődött a nagyböjt, majd április 17-én ér véget. Ez a bűnbánat és a húsvétra való előkészület ideje. A húshagyókedd a böjti időszak kezdetét megelőző utolsó nap, ekkor lehet utoljára húst fogyasztani. Mozgó dátumú ünnep, időpontja mindig a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd. Ez egyben a farsangi szezon utolsó napja is, sok helyen ünneplik karnevállal, felvonulással, nagy lakomákkal. Szokás ilyenkor farsangi fánkot sütni, gazdag ételeket főzni, hogy a következő időszakban a szerényebb fogások jobban érvényesüljenek. Régen a gazdák próbáltak az eljövendő időszak időjárására is következtetni húshagyókedden. Úgy hitték, ha aznap csillagos az ég, akkor sok tojást tojnak a tyúkok egész évben, a húshagyókeddi napsugár pedig bő termést ígért.
Másnap, hamvazószerdával kezdődik a 40 napos nagyböjt. A hamvas szerda, szárazszerda, böjtfogószerda, illetve böjtfőszerda hagyománya a XII. századig nyúlik vissza. Ezen a napon az előző évi virágvasárnapi barka elégetéséből származó hamuval keresztet rajzol a pap a hívők homlokára, közben azt mondja: ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel. A hagyományt II. Orbán pápa rendelte el 1091-ben.
A néphiedelem szerint, aki hamvazószerdán hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje. A régiek pedig – hogy azokat a családtagjaikat is megvédjék a fejfájástól, akik nem mentek el a templomba hamvazkodni – összedörzsölték velük a homlokukat.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu