
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Tele vannak az üzletek viszonylag olcsó és gyönyörű citrommal, mikor máskor süssünk vele, ha nem most? Savanykás íze, kesernyés, illatos héja remekül áll megannyi süteménynek. A következő édességeket azok is kedvelni fogják, akik nincsenek oda túlságosan az édes ízekért.
Fotó: Sárközy György
Hozzávalók:
∗ 5 tojás
∗ 5 evőkanál liszt
∗ 5 evőkanál cukor
∗ 1 csomag vaníliás cukor
∗ só
A krémhez:
∗ 3 dl tej
∗1 tojássárgája
∗ 3 evőkanál liszt
∗ 2 kis kezeletlen citrom
∗ 20 dkg vaj
∗ 20 dkg porcukor
∗ fél marék pisztácia és citromhéj a díszítéshez
Habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, egy evőkanálnyi meleg vízzel és egy csipet sóval, majd váltakozva beleforgatjuk a fehérjékből vert habot és a lisztet. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, a papírral együtt azonnal többször feltekerjük, majd végül összecsavarva hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet: összefőzzük a lisztet a tejjel. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját, a citromok levét és reszelt héját. Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral, végül összedolgozzuk a vajas krémet a citromossal.
A piskótáról lehúzzuk a papírt, megkenjük a krém kétharmadával. Feltekerjük, majd a maradék krémmel kívülről is bevonjuk. A tetejét megszórjuk durvára tört pisztáciával meg egy kevés citromhéjjal. Vastagabb szeletekre vágva tálaljuk.
Hozzávalók:
∗ 25 dkg köles
∗ kb. 1 liter tej
∗ 10 dkg cukor
∗ 1 csomag vaníliás cukor
∗ 1 csipet só
∗ 3 nagy citrom
∗ 4 tojás
A tetejére:
∗ 1-2 citrom leve
∗ porcukor
∗ menta és citromhéj a díszítéshez
Alaposan átmossuk a kölest. Megfőzzük a csipet sóval ízesített tejben. Ha felszívná, adunk még hozzá vizet. Sokáig kell főzni, hogy jó krémes legyen. Ha kész, langyosra hűtjük.
A citromokat megmossuk, a héjukat lereszeljük. A levüket kifacsarjuk, majd mindezt hozzáadjuk a köleshez. Beledolgozzuk a tojások sárgáját, édesítjük a cukorral és a vaníliás cukorral, végül hozzáforgatjuk a tojások fehérjéből vert habot. Kivajazunk egy közepes tepsit, belesimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Elkészítjük a citrommázat a tetejére: a citromlét összekeverjük annyi porcukorral, hogy sűrűn folyós legyen, és rákenjük a sütemény tetejére. Ha megdermedt, kockákra vágjuk. Díszíthetjük mentalevéllel, vékonyra vágott citromhéjjal.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu