Citromba haraptunk

Tele vannak az üzletek viszonylag olcsó és gyönyörű citrommal, mikor máskor süssünk vele, ha nem most? Savanykás íze, kesernyés, illatos héja remekül áll megannyi süteménynek. A következő édességeket azok is kedvelni fogják, akik nincsenek oda túlságosan az édes ízekért.

Családi körMW 2025. 03. 23. vasárnap2025. 03. 23.

Fotó: Sárközy György

Fotó: Sárközy György

Citromrolád

Hozzávalók: 

∗ 5 tojás

∗ 5 evőkanál liszt

∗ 5 evőkanál cukor

∗ 1 csomag vaníliás cukor

∗ só

A krémhez: 

∗ 3 dl tej

∗1 tojássárgája

∗ 3 evőkanál liszt

∗ 2 kis kezeletlen citrom

∗ 20 dkg vaj

∗ 20 dkg porcukor

∗ fél marék pisztácia és citromhéj a díszítéshez

Habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, egy evőkanálnyi meleg vízzel és egy csipet sóval, majd váltakozva beleforgatjuk a fehérjékből vert habot és a lisztet. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, a papírral együtt azonnal többször feltekerjük, majd végül összecsavarva hagyjuk kihűlni. 

Közben elkészítjük a krémet: összefőzzük a lisztet a tejjel. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját, a citromok levét és reszelt héját. Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral, végül összedolgozzuk a vajas krémet a citromossal. 
A piskótáról lehúzzuk a papírt, megkenjük a krém kétharmadával. Feltekerjük, majd a maradék krémmel kívülről is bevonjuk. A tetejét megszórjuk durvára tört pisztáciával meg egy kevés citromhéjjal. Vastagabb szeletekre vágva tá­laljuk. 

Kölespuding citrommal

Hozzávalók: 
∗ 25 dkg köles

∗ kb. 1 liter tej

∗ 10 dkg cukor

∗ 1 csomag vaníliás cukor

∗ 1 csipet só

∗ 3 nagy citrom

∗ 4 tojás

A tetejére:

∗ 1-2 citrom leve

∗ porcukor

∗ menta és citromhéj a díszítéshez

Alaposan átmossuk a kölest. Megfőzzük a csipet sóval ízesített tejben. Ha felszívná, adunk még hozzá vizet. Sokáig kell főzni, hogy jó krémes legyen. Ha kész, langyosra hűtjük. 

Fotó: Németh András Péter

A citromokat megmossuk, a héjukat lereszeljük. A levüket kifacsarjuk, majd mindezt hozzáadjuk a köleshez. Beledolgozzuk a tojások sárgáját, édesítjük a cukorral és a vaníliás cukorral, végül hozzáforgatjuk a tojások fehérjéből vert habot. Kivajazunk egy közepes tepsit, belesimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 
Elkészítjük a citrommázat a tetejére: a citromlét összekeverjük annyi porcukorral, hogy sűrűn folyós legyen, és rákenjük a sütemény tetejére. Ha megdermedt, kockákra vágjuk. Díszíthetjük men­­talevéllel, vékonyra vágott citromhéjjal. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek