Csirke a csatatéren

A krónikások szerint Napóleon nem sokra értékelte a kulináris örömöket. Egyik kedvence a sült csirke volt, amit hűséges szakácsa - aki a hadjáratokra is rendre elkísérte - minden nap elkészített számára. Miképpen történt mégis, hogy a marengói hadszíntéren nemcsak francia győzelem, de új csirkerecept is született?

Családi körHabik Erzsébet2025. 06. 16. hétfő2025. 06. 16.

Fotó: Habik Erzsébet, Forrás: Szabad Föld

Csirke a csatatéren Fotó: Habik Erzsébet Forrás: Szabad Föld

Az észak-olaszországi Marengo falucska a francia és osztrák seregek csatájának helyszíneként vonult be a történelembe. Az 1800. június 14-én lezajlott ütközetet Napóleon személyesen irányította. A nehezen kivívott, ám annál fényesebb győzelem után a császár fáradtan és éhesen érkezett vissza a szállására, ahol szakácsa szép, ropogós sült csirkével várta. Ám tett egy óvatlan mozdulatot, s a kezében tartott jókora bögre paradicsompürét - amit eredetileg más célra szánt -ráborította a serpenyőben várakozó szárnyasra. Új sültet készíteni már nem volt idő, ezért gondolt egy merészet, s a csirkét paradicsomosan, gombával és fűszerekkel megbolondítva tálalta fel a császárnak, akinek elnyerte tetszését az új fogás.

Fotó: Google Art 

Csirke Marengo módra

Hozzávalók 4 személyre:

∗ 1 egész csirke

∗ 8 dkg zsír

∗  dkg vaj

∗ 20 dkg gomba

∗ 4 tojás

∗ 1,2 dl száraz fehérbor

∗ 1 gerezd fokhagyma

∗ 2-3 paradicsom

∗ 4 dkg liszt

∗ 1 vöröshagyma

∗ fél csokor petrezselyem zöldje

∗ só

∗ őrölt bors

∗ 4 szelet kenyér

A csirkét feldaraboljuk, besózzuk, lisztben megforgatjuk, és egy kevés zsíron megpirítjuk. A maradék zsiradékon megforgatjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát meg a paradicsomot, sóval és borssal ízesítjük. A megpirított csirkehúsdarabokat visszarakjuk az edénybe, kevés borral meglocsoljuk, és fedő alatt puhára pároljuk.

Közben a háromszög alakúra vágott kis kenyérszeleteket a vajban megpirítjuk, a tojásokból tükörtojást készítünk. Tálaláskor a tányér közepére rendezzük a csirkehúst, bevonjuk a raguval, a szélét pedig a nap sugaraihoz hasonlóan a pirítósokkal díszítjük. Végül a tetejére csúsztatjuk a tükörtojásokat, és megszórjuk apróra vágott petrezselyem zöldjével.

Pirítósból napsugár

Egy másik történet szerint Napóleon egy, a csatatérre emlékeztető ételt készíttetett a szakácsával. Ebben a csirke az elesetteket, a paradicsom a vért, a fokhagyma a szagot, a tojás a felkelő napot, a kenyérből készült háromszögletű pirítósok a nap sugarait jelképezték.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek