
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

A krónikások szerint Napóleon nem sokra értékelte a kulináris örömöket. Egyik kedvence a sült csirke volt, amit hűséges szakácsa - aki a hadjáratokra is rendre elkísérte - minden nap elkészített számára. Miképpen történt mégis, hogy a marengói hadszíntéren nemcsak francia győzelem, de új csirkerecept is született?
Fotó: Habik Erzsébet, Forrás: Szabad Föld
Az észak-olaszországi Marengo falucska a francia és osztrák seregek csatájának helyszíneként vonult be a történelembe. Az 1800. június 14-én lezajlott ütközetet Napóleon személyesen irányította. A nehezen kivívott, ám annál fényesebb győzelem után a császár fáradtan és éhesen érkezett vissza a szállására, ahol szakácsa szép, ropogós sült csirkével várta. Ám tett egy óvatlan mozdulatot, s a kezében tartott jókora bögre paradicsompürét - amit eredetileg más célra szánt -ráborította a serpenyőben várakozó szárnyasra. Új sültet készíteni már nem volt idő, ezért gondolt egy merészet, s a csirkét paradicsomosan, gombával és fűszerekkel megbolondítva tálalta fel a császárnak, akinek elnyerte tetszését az új fogás.
Hozzávalók 4 személyre:
∗ 1 egész csirke
∗ 8 dkg zsír
∗ dkg vaj
∗ 20 dkg gomba
∗ 4 tojás
∗ 1,2 dl száraz fehérbor
∗ 1 gerezd fokhagyma
∗ 2-3 paradicsom
∗ 4 dkg liszt
∗ 1 vöröshagyma
∗ fél csokor petrezselyem zöldje
∗ só
∗ őrölt bors
∗ 4 szelet kenyér
A csirkét feldaraboljuk, besózzuk, lisztben megforgatjuk, és egy kevés zsíron megpirítjuk. A maradék zsiradékon megforgatjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát meg a paradicsomot, sóval és borssal ízesítjük. A megpirított csirkehúsdarabokat visszarakjuk az edénybe, kevés borral meglocsoljuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
Közben a háromszög alakúra vágott kis kenyérszeleteket a vajban megpirítjuk, a tojásokból tükörtojást készítünk. Tálaláskor a tányér közepére rendezzük a csirkehúst, bevonjuk a raguval, a szélét pedig a nap sugaraihoz hasonlóan a pirítósokkal díszítjük. Végül a tetejére csúsztatjuk a tükörtojásokat, és megszórjuk apróra vágott petrezselyem zöldjével.
Egy másik történet szerint Napóleon egy, a csatatérre emlékeztető ételt készíttetett a szakácsával. Ebben a csirke az elesetteket, a paradicsom a vért, a fokhagyma a szagot, a tojás a felkelő napot, a kenyérből készült háromszögletű pirítósok a nap sugarait jelképezték.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu