Tündérpitétől Füred kincséig

Lényeges a folyamatos érdeklődés és a motiváció, a megújuló szakmai tapasztalatok, mert ezekre építve tudnak kreatívan gondolkodni, új ízeket, textúrákat kidolgozni a műhelyben. Márton Sándor balatonfüredi Bagaméri fagylaltozója idén többedik alkalommal tarolt az Év Fagylaltja versenyen.

Családi körB. Pintér Dalma2025. 06. 16. hétfő2025. 06. 16.

Kép: Végre itt a nyár, az igazi fagylaltszezon! A gazdag kínálatból mindenki megtalálhatja a kedvére és ínyére valót , Fotó: Németh András Péter, Forrás: Szabad Föld

Tündérpitétől Füred kincséig
Végre itt a nyár, az igazi fagylaltszezon! A gazdag kínálatból mindenki megtalálhatja a kedvére és ínyére valót
Fotó: Németh András Péter Forrás: Szabad Föld

Szívesen beszélget a vendégekkel, mert ez a fajta visszajelzés úgyszintén szükséges a napi munkában, ahogy a megújuláshoz is, de ideje java részében a műhelyben időzik. Szereti kézben tartani a dolgokat, folyamatosan felügyeli a textúrákat, az ízeket. A jó fagylalt szerinte lágy, könnyed, krémes, és van tartása. Munkájában a maximalizmusra, minőségre törekszik. Igyekezetét a pult mögötti falon sorakozó képesítések, díjak, elismerések sokasága nyugtázza. 

2018-ban az Anna-báli csemegével, két évvel később a levendulás kajszibarackkal nyerték el a Balaton Fagylaltja elismerést. Időközben megkapták az Év Balatonfüredi Turisztikai Vállalkozója szakmai díjat. És tovább: 2024-ben a Mámoros Marilla nevűvel országos megmérettetésen bezsebelték a Kecskemét Fagylaltja címet. Mindennek a tetejébe három kreációjukkal is sikert arattak az Év Fagylaltja 2025 versenyen. 

A Bagaméri fagylaltozó mestere. Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

A „100 év – 100 fagylalt” mottót kapta az idei megmérettetés, ahol rekordszámú fagylaltkülönlegesség versengett a rangos szakmai elismerésekért. Aranyérmet és egyben az Év Fagylaltja vándorkupát cukrászunk Dörgicsei mandulás kreációja kapta. A helyi termelőtől beszerzett kiváló minőségű, édesen fűszeres ízvilágú magot karamellben ropogósra pirítják, amit egy lágy tejszínes krémmel párosítanak. S ezt az ínycsiklandó, kreatív egyveleget még fahéjas-szegfűszeges-csillagánizsos meggyvariegátóval, vagyis fanyar szósszal bolondítják meg. 

Szintén aranyérmet hoztak el a Pávai kedvence kategóriában – „A hévizek atyjaként” ismert dr. Pávai Vajna Ferenc geológus kedvenc süteményéhez, az almás pitéhez kapcsolódva – a Tündérpite fagylalttal. Benne a klasszikus fahéjas, ünnepies ízvilágot egy aszúborral tették különlegesebbé, megőrizve a lágy tónust és a rétegek sokszínűségét, változatosságát. Továbbá elnyerték a Balaton Fagylaltja 2025 címet a Füred kincse nevet viselő hűvös édességgel, amelyben a helyhez kapcsolódva a piros gyümölcsök, a mandulás ízvilág és az Amaretto-likőr édeskés íze tökéletes harmóniát alkot. 

Márton Sándor fagylaltkészítőre gyermekként nagy hatást gyakorolt a németországi vendéglátásban dolgozó nagybátyja, akit maximalizmus, nagyfokú precizitás jellemzett. Sokat tanult tőle a szakmáról, az alázatosságról, a hivatásszeretetről. Középiskolásként nyaranta Siófokon dolgozott. Az 1980-as években a balatoni pezsgő mindennapokban sok ismert emberrel találkozott. Köztük Markos Józseffel, művésznevén Alfonzóval, a Keménykalap és krumpliorr szereplőjével, akit szolid, kedves embernek ismert meg. A művésszel ápolt jó kapcsolata révén főhősünket, amerre járt, Bagaméri mesternek emlegették. A ragadványnévről keresztelte el később saját fagylaltozóját.

Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

Miután elvégezte a vendéglátó-felszolgáló szakmát, cukrászképesítést is szerzett. Nagybátyja után két évre Németországba költözött, hogy tovább építse szakmai tudását és nyelvet tanuljon. Egy olasz kávézó-pizzériában dolgozott, ahol a tulajdonos megtanította a fagylaltkészítés tudományára. Hatalmas előrelépést jelentett ez az elszánt ifjú számára, hiszen az olasz hűs édességre akkoriban is valódi mesterműként tekintett a szakma. Megalkotásához az alapanyagokkal, az ízekkel, a színekkel kiválóan kell bánnia a készítőnek, ügyelve az összhangra és a harmóniára. Sándor továbbá azt is idejekorán megtanulta, hogy a sikerhez mindenkor tisztelettel kell tekintenie a munkára, a legjobb tudása szerint alkotni a műhelyben. 

Miután hazaköltözött Nyíregyházára, 1996-ban megnyitotta az első fagylaltozóját. Klasszikus ízvilágokat: csokit, vaníliát, puncsot kínáltak a vendégeiknek, de Sándor már akkoriban is készített gyümölcsrétegezéssel édességeket. Ezzel a technológiával, tudással újak tudtak lenni a piacon. Akkoriban jellemzően a kapható legnagyobb méretű fagylaltpultban hét tégely fért el. Ő rögtön kettő tárolóval, vagyis 14 ízvilággal kezdett. Több üzlethelyiséget nyitott a városban, de öt év után úgy érezte, tovább akar lépni. 

Visszahúzta a szíve a „magyar tengerhez”. Egy kedves ismerőse biztatta, hogy nyisson Balatonfüreden fagylaltozót. 2011-ben a Kisfaludy utcában kiadóvá vált egy üzlethelyiség. Megnézte, megtetszett neki, és a családja is rábólintott. Azóta itt árulják a fagylaltjai­kat. Az első három év munkásnak bizonyult. Az igazi áttörést a 2018-as év hozta el számukra, amikor az Anna-báli csemege megkapta az év Balaton Fagylaltja címet. Onnantól rengetegen látogatták az üzletet, s máig megőrizték kedveltségüket a vendégeik körében. 

A díjak szüntelen új lendületet hoznak a működésükbe. Igyekeznek a sikert megélni, élvezni, ugyanakkor a népszerűség ára, hogy az egyre zsúfoltabb hétköznapokban, bizony, helyt kell állni. A 2025-ös májusi verseny óta rengetegen akarják megkóstolni a díjnyertes ízeket. Ezért előfordul, főleg hétvégéken, hogy egész nap gyártanak, és folyamatosan cserélniük kell a kiürülő fagylalttégelyeket. 

A mester a munkájában jól tud támaszkodni az összetartó, jó kedélyű, pozitív kisugárzású csapatára. Évek óta együtt dolgozik lányával, Brigittával, s a fagylaltpult mögött szorgoskodik testvére, Erika is. Sándor vallja, hogy a családja támogatásával tud átlendülni a nehézségeken, amelyekre mindig jönnek újabb sikerek és motiváció az alkotásra. S most aztán igazán nincs idő pihenni, hiszen végre itt a nyár, az igazi fagylaltszezon! 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek