Azt mondják, kétféle háziasszony van: az egyik imád sütni, a másik remekül főz. Az utóbbiak számára sokszor rémálom a legegyszerűbb sütemény elkészítése is. A következő receptekkel azonban ők is bátran próbálkozhatnak!
Kép: Málnás fagylaltbomba desszert édesség Fotó: Habik Csaba 2010 06 04, Fotó: Habik Csaba
Hozzávalók:
∗ 8 dkg étcsokoládé
∗ 3 szem habcsók
∗ 1 liter vaníliafagylalt
∗ 20 dkg málna
∗ 3 evőkanál konyak
∗ málnaszemek és csokoládéforgács a díszítéshez
A csokoládét forró vízfürdőben felolvasztjuk. A habcsókot összetörjük, és a csokihoz keverjük. A masszát egy tálra simítjuk, hagyjuk megdermedni, aztán ismét darabokra tördeljük. Egy gömb alakú tálat folpackkal kibélelünk, és a fagylalt felét ujjnyi vastagon belesimítjuk. A mélyhűtőbe tesszük. A maradék fagylaltot hagyjuk egy kicsit megolvadni. A málnát meglocsoljuk konyakkal. A fagylaltba belekeverjük a csokoládés habcsókot meg a málnát, a keveréket a tálba öntjük, elsimítjuk, majd gy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük. Tálalás előtt kiborítjuk, a folpackot lehúzzuk róla. Málnaszemekkel és csokoládéforgáccsal díszítjük.
Hozzávalók:
∗ 1,5 dl erős feketekávé
∗ 3 evőkanál liszt
∗ 5 dkg vaj
∗ 15 dkg cukor
∗ 5 tojás
∗ 3 tojássárgája
∗ vaj a formák kikenéséhez
Az öntethez:
∗ 20 dkg cukor
∗ 10 dkg vaj
∗ 1,5 dl tejszín
A lisztet a feketekávéval folytonos keverés közben sodó sűrűségű péppé főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat meg a cukrot, és simára kavarjuk. Az egész tojásokat kikeverjük a három tojássárgájával, majd összedolgozzuk a langyosra hűlt kávékrémmel.
Négy pudingformát kikenünk vajjal, és belekanalazzuk a masszát. A formákat tepsibe tesszük, ujjnyi magasan vizet öntünk alájuk, azután a pudingot a 160-170 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt kigőzöljük.
Az öntethez egy lábasban felolvasztjuk a cukrot, aranyszínűre karamellizáljuk. Hozzáadjuk a vajat, s együtt felforraljuk. Beleöntjük a tejszínt, végül az egészet kevergetve még egyszer felforraljuk.
Az elkészült pudingot a formákból tányérokra borítjuk, és a karamellszósszal nyakon öntve tálaljuk.