Egyszerűen nagyszerűt

Azt mondják, kétféle háziasszony van: az egyik imád sütni, a másik remekül főz. Az utóbbiak számára sokszor rémálom a legegyszerűbb sütemény elkészítése is. A következő receptekkel azonban ők is bátran próbálkozhatnak!

Családi körHabik Erzsébet2025. 07. 07. hétfő2025. 07. 07.

Kép: Málnás fagylaltbomba desszert édesség Fotó: Habik Csaba 2010 06 04, Fotó: Habik Csaba

Egyszerűen nagyszerűt
Málnás fagylaltbomba desszert édesség Fotó: Habik Csaba 2010 06 04
Fotó: Habik Csaba Forrás: Szabad Föld

Málnás fagylaltbomba 

Hozzávalók:

∗ 8 dkg étcsokoládé

∗ 3 szem habcsók

∗ 1 liter vaníliafagylalt

∗ 20 dkg málna

∗ 3 evőkanál konyak

∗ málnaszemek és csokoládéforgács a díszítéshez

A csokoládét forró vízfürdőben felolvasztjuk. A habcsókot összetörjük, és a csokihoz keverjük. A masszát egy tálra simítjuk, hagyjuk megdermedni, aztán ismét darabokra tördeljük. Egy gömb alakú tálat folpackkal kibélelünk, és a fagylalt felét ujjnyi vastagon belesimítjuk. A mélyhűtőbe tesszük. A maradék fagylaltot hagyjuk egy kicsit megolvadni. A málnát meglocsoljuk konyakkal. A fagylaltba belekeverjük a csokoládés habcsókot meg a málnát, a keveréket a tálba öntjük, elsimítjuk, majd gy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük. Tálalás előtt kiborítjuk, a folpackot lehúzzuk róla. Málnaszemekkel és csokoládéforgáccsal díszítjük.

Fotó: Habik Csaba

Kávépuding karamellöntettel

Hozzávalók:

∗ 1,5 dl erős feketekávé

∗ 3 evőkanál liszt

∗ 5 dkg vaj

∗ 15 dkg cukor

∗ 5 tojás

∗ 3 tojássárgája

∗ vaj a formák kikenéséhez

Az öntethez:

∗ 20 dkg cukor

∗ 10 dkg vaj

∗ 1,5 dl tejszín

A lisztet a feketekávéval folytonos keverés közben sodó sűrűségű péppé főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat meg a cukrot, és simára kavarjuk. Az egész tojásokat kikeverjük a három tojássárgájával, majd összedolgozzuk a langyosra hűlt kávékrémmel.

Négy pudingformát kikenünk vajjal, és belekanalazzuk a masszát. A formákat tepsibe tesszük, ujjnyi magasan vizet öntünk alájuk, azután a pudingot a 160-170 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt kigőzöljük.

Az öntethez egy lábasban felolvasztjuk a cukrot, aranyszínűre karamellizáljuk. Hozzáadjuk a vajat, s együtt felforraljuk. Beleöntjük a tejszínt, végül az egészet kevergetve még egyszer felforraljuk.

Az elkészült pudingot a formákból tányérokra borítjuk, és a karamellszósszal nyakon öntve tálaljuk.

Fotó: Habik Csaba

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!