Kép: Gombas-sajtos-krumplis torta NAP, Fotó: Németh András Péter
Hozzávalók:
∗ 4 közepes burgonya
∗ 10 dkg margarin
∗ só
∗ őrölt bors
∗ 1/2 dl tej
∗ 5 tojás
∗ 30 dkg gomba
∗ 1 vöröshagyma
∗ 1 csokor petrezselyem zöldje
∗ 30 dkg sajt
∗ 2 dl tejföl
∗ 1-2 gerezd fokhagyma
A burgonyát megfőzzük, majd kevés tej, 5 dkg margarin, só, pici őrölt bors és két tojás hozzáadásával nem túl lágy masszát készítünk, s félretesszük hűlni.
A gombát felszeleteljük, és a maradék margarinon a lereszelt hagymával meg a finomra vágott petrezselyemmel addig pároljuk, míg a zsírjára sül. A gombát egy tálba tesszük, hozzáadunk két evőkanál tejfölt, három tojást, és ráreszelünk 15-20 dkg sajtot (füstölt is lehet). Sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük, azután mindezt jól összekeverjük.
Egy közepes méretű tűzálló tálat kikenünk margarinnal, kibéleljük a kihűlt krumplimassza kétharmadával. Belehelyezzük a gombás keveréket, és betakarjuk a maradék masszával. A tetejét megkenjük tejföllel, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes hőfokon körülbelül 45 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók:
A tésztához:
∗ 1 teáskanál instant kávépor
∗ 15 dkg cukor
∗ 4 tojás
∗ 1 csomag vaníliás cukor
∗ 20 dkg finomliszt
∗ 1/2 csomag sütőpor
∗ só
A töltelékhez:
∗ 40 dkg sárgabarack (vagy befőtt)
∗ 8 világos lapzselatin
∗ 5 dl kefir
∗ 8 dkg cukor
∗ 1 csomag vaníliás cukor
∗ 3 evőkanál citromlé
∗ 2,5 dl tejszín
∗ 1/2 dl mandulalikőr
∗ kakaópor és tejszínhab a díszítéshez
A kávéport feloldjuk fél deci forró vízben, majd hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. Apránként hozzákanalazzuk a cukrot, tovább verve a habot, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, és apránként belecsorgatjuk a kávét. Végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet meg a vaníliás cukrot. A tésztát kivajazott, kilisztezett, 24 centiméteres tortaformába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
A sárgabarackot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját.
A zselatint hideg vízben megpuhítjuk, kinyomkodjuk, és feloldjuk a citromlében. A kefirt elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a mandulalikőrrel. A barackot cikkekre vágjuk, kétharmad részét és a feloldott zselatint a kefires masszába keverjük. A kemény habbá vert tejszínt – egy keveset félreteszünk a díszítéshez – ugyancsak beleforgatjuk. A krémet a kihűlt tésztalapra simítjuk, és a hűtőben kb. 4 órát hagyjuk dermedni. A tortát tálalás előtt kakaóporral megszórjuk, tejszínhabbal és a félretett barackkal díszítjük.