Torták sósan és édesen

Családi körHabik Erzsébet2025. 07. 21. hétfő2025. 07. 21.

Kép: Gombas-sajtos-krumplis torta NAP, Fotó: Németh András Péter

Torták sósan és édesen
Gombas-sajtos-krumplis torta NAP
Fotó: Németh András Péter Forrás: Szabad Föld

Gombás-sajtos-krumplis torta

Hozzávalók: 

∗ 4 közepes burgonya

∗ 10 dkg margarin

∗ só

∗ őrölt bors

∗ 1/2 dl tej

∗ 5 tojás

∗ 30 dkg gomba

∗ 1 vöröshagyma

∗ 1 csokor petrezselyem zöldje

∗ 30 dkg sajt

∗ 2 dl tejföl

∗ 1-2 gerezd fokhagyma

A burgonyát megfőzzük, majd kevés tej, 5 dkg margarin, só, pici őrölt bors és két tojás hozzáadásával nem túl lágy masszát készítünk, s félretesszük hűlni. 
A gombát felszeleteljük, és a maradék margarinon a lereszelt hagymával meg a finomra vágott petrezselyemmel addig pároljuk, míg a zsírjára sül. A gombát egy tálba tesszük, hozzáadunk két evőkanál tejfölt, három tojást, és ráreszelünk 15-20 dkg sajtot (füstölt is lehet). Sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük, azután mindezt jól összekeverjük. 
Egy közepes méretű tűzálló tálat kikenünk margarinnal, kibéleljük a kihűlt krumplimassza kétharmadával. Belehelyezzük a gombás keveréket, és betakarjuk a maradék masszával. A tetejét megkenjük tejföllel, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes hőfokon körülbelül 45 perc alatt megsütjük. 

Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

Tejszínes sárgabaracktorta

Hozzávalók: 

A tésztához: 
∗ 1 teáskanál instant kávépor 
∗ 15 dkg cukor 
∗ 4 tojás 
∗ 1 csomag vaníliás cukor 
∗ 20 dkg finomliszt 
∗ 1/2 csomag sütőpor 
∗ só 
A töltelékhez: 
∗ 40 dkg sárgabarack (vagy befőtt) 
∗ 8 világos lapzselatin 
∗ 5 dl kefir 
∗ 8 dkg cukor 
∗ 1 csomag vaníliás cukor 
∗ 3 evőkanál citromlé 
∗ 2,5 dl tejszín 
∗ 1/2 dl mandulalikőr 
∗ kakaópor és tejszínhab a díszítéshez 

A kávéport feloldjuk fél deci forró vízben, majd hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. Apránként hozzákanalazzuk a cukrot, tovább verve a habot, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, és apránként belecsorgatjuk a kávét. Végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet meg a vaníliás cukrot. A tésztát kivajazott, kilisztezett, 24 centiméteres tortaformába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. 
A sárgabarackot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját. 

A zselatint hideg vízben megpuhítjuk, kinyomkodjuk, és feloldjuk a citromlében. A kefirt elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a mandulalikőrrel. A barackot cikkekre vágjuk, kétharmad részét és a feloldott zselatint a kefires masszába keverjük. A kemény habbá vert tejszínt – egy keveset félreteszünk a díszítéshez – ugyancsak beleforgatjuk. A krémet a kihűlt tésztalapra simítjuk, és a hűtőben kb. 4 órát hagyjuk dermedni. A tortát tálalás előtt kakaóporral megszórjuk, tejszínhabbal és a félretett barackkal díszítjük. 

Fotó: Sárközy György


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!