Kép: Fokhagymás tészta zöldséggel 2013.07.25. fotó: Németh András Péter, Fotó: Németh András Péter
Ha van a munkahelyünkön egy kis teakonyha vagy legalább egy mikró, vihetünk magunkkal meleg ebédet. Olyan fogásokat ajánlunk, melyek könnyen szállíthatók, és akár egy villával is elfogyaszthatók.
Hozzávalók:
∗ 30 dkg pulykamellfilé
∗ 50 dkg salátacukkini
∗ 15 dkg barna rizs
∗ 1 gerezd fokhagyma
∗ 1 vöröshagyma
∗ 1 zöldpaprika
∗ 1 nagy paradicsom
∗ 2 evőkanál olívaolaj
∗ 5 dkg kemény sajt
∗ só
∗ őrölt bors
Felforrósítunk egy evőkanál olajat, rádobjuk a vékony csíkokra vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, kevergetve megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, félrerakjuk. Az edénybe tesszük a maradék olajat, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, üvegesre pirítjuk. Ráreszeljük a fokhagymát, beledobjuk a héjastul vékony fél- vagy negyedkarikákra szelt cukkinit, a kockákra vágott paprikát. Megsózzuk, és fedő nélkül, kevergetve pirítjuk mindaddig, míg a levét el nem fövi. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is, és még körülbelül öt percig főzzük. Közben egy edényben megpároljuk a rizst. Végül visszaraktuk a serpenyőbe a sült pulykacsíkokat, hozzákeverjük a rizst. Reszelünk rá sajtot, óvatosan összeforgatjuk.
Hozzávalók:
∗ 40 dkg csavart tészta
∗ 1 nagy sárgarépa
∗ 1 petrezselyemgyökér
∗ 1 darab póréhagyma
∗ 2-3 szál angol zeller vagy egy darabka zellergumó
∗ 1 piros kaliforniai paprika
∗ 4 evőkanál olívaolaj
∗ 1 gerezd fokhagyma
∗ 5 dkg parmezán
∗ 1 evőkanál kapribogyó
∗ 1 csokor bazsalikom
∗ só
∗ bors
Meghámozzuk a répát meg a gyökeret, vékony csíkokra felvágjuk. A zellerszárakat és a hagymát felkarikázzuk. Enyhén sós vizet forralunk, beledobjuk a zöldségeket, és öt percig főzzük, utána leszűrjük.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a lereszelt fokhagymát, és fél percig kevergetve sütjük. Utána hozzárakjuk a leszűrt zöldségeket, a kapribogyót meg a felkockázott paprikát, és együtt sütjük. Sóval, borssal ízesítjük. Rászórjuk az összevágott bazsalikomlevelek felét, 2-3 percig még rotyogtatjuk. Sós vízben kifőzzük a tésztát, majd a zöldséges alapra szedjük. Azon forrón meghintjük a maradék bazsalikommal meg a lereszelt parmezánnal, végül az egészet összeforgatjuk.
Nagyon praktikusak a műanyag dobozok, de fontos, hogy jól záródjon a tetejük, ne borítsuk a táskánkba az aznapra szánt ebédet. A szállítás tehát megoldott, a melegítéssel viszont gondok lehetnek. Az ételhordóként funkcionáló műanyag dobozt sokan beteszik a mikróba, pedig mára több kutatás is bebizonyította, hogy egyes műanyagokból a melegítés során veszélyes mérgek kerülnek át az ebédünkbe. Ezek károsíthatják a tüdőt, a májat, a vesét, az agyat és a hormonműködést. Ha biszfenol-A (BPA) anyagú dobozkában tesszük a mikróba az ennivalót, akkor szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbajt, magas vérnyomást kockáztatunk. Nagyon egyszerű a megoldás: melegítés előtt tegyük át egy tányérba az ételt. Ha erre nincs lehetőségünk, szállítsuk az ebédünket egy széles szájú befőttesüvegben, és abban melegítsük meg.