Lépcsők a boldogsághoz

Nem adják ingyen, különleges adomány, sokat kell küzdenünk a lelki békénkért. Van, ahol tanítják is, hogyan legyünk boldogok. Íme, egy gyorstalpaló azoknak, akiknek mostanság kevesebb jutott belőle. Annak nyolc alapszabályát, hogyan élvezzük az életünket, amerikai pszichiáterek állították össze.

EgészségünkBalogh Mária2007. 08. 24. péntek2007. 08. 24.
Lépcsők a boldogsághoz

1. Optimistán. Egyre többen vannak köztünk, akiknek a lelkét nem a megtörtént események, hanem a történésekből levont következtetések érintik meg. Azok az emberek, akik állítják, hogy szerencsések, mindent megtesznek azért, hogy azok is legyenek. Akik viszont állandóan keseregnek, szerencsétlennek érzik sorsuk alakulását, eleve bukásra ítéltettek!
2. Kedvesen. Tudni kell, hogy a negatív érzelmek – a gyűlölet, a féltékenység, a harag, az irigység, a rosszindulat – összekuszálják a boldogsághoz vezető utat. Foglyaik lassan annyira magukba zárkóznak, hogy közelébe sem jutnak a boldogság érzésének. A pozitív megnyilvánulás – kedvesség, szeretet, együttérzés, segítőkészség – igen hatékony szerek a boldogtalanság ellen.
3. Önzőn. Soha ne feledkezzünk meg a vágyainkról, s ne hagyjuk, hogy bárki elnyomja, megölje bennünk őket! Nem éri meg feláldozni magunkat, sokat veszítünk vele. Szeretnünk kell saját magunkat ahhoz, hogy másokat is szeretni tudjunk, és bennünket is szerethessenek.
4. Önállóan. A nők rossz közérzetének egyik fő oka az önállótlanság. Ha boldog akar lenni, meg kell szabadulnia attól a kényszerképzetétől, hogy csak akkor lehet teljes értékű ember, ha férje, gyermekei mindig megerősítik nagyszerűségében. Tudnia kell, hogy tőlük függetlenül mik az értékei, mire vágyik s mi teszi boldoggá!
5. Szerényen. Tanulja meg azokat a kifejezéseket, hogy „nem tudom” vagy hogy „nincs róla véleményem”. Ne tartson mindig igényt az utolsó szó jogára sem otthon, sem a munkahelyén. A szenvedéseit ne vegye véresen komolyan, hittel tegye túl magát rajtuk!
6. Lazítva. A túlhajszoltság és a stressz a boldogság legfőbb ellenségei. Naponta legalább kétszer fékezze a tempót! Sétáljon, pihenjen, olvasson, hallgasson zenét, találkozzon, beszélgessen a barátjával, barátnőjével. Tanuljon meg értelmesen kikapcsolódni pár órára.
7. Ésszel. Ne hagyja, hogy hatalmába kerítse a sok nehézség! Ha nagy gondok nyomasztják, üljön le egy kényelmes székbe, hunyja be a szemét, számoljon száztól nulláig visszafelé, majd újra gondolja át a megoldás módját. Hallgasson az eszére, ne csak az érzelmeire!
8. Nyelvészkedve. Ne szajkózza a bukást, betegséget, csalódást, sikertelenséget napestig! Ne gyötörje magát, ha valami nem sikerült, vonja le belőle a szükséges tanulságot. Örüljön annak, ami jó az életében, ami pedig boldogtalanná teszi, attól szabaduljon meg. Csak nyerhet vele. Boldogságot és egészséget.

Ezek is érdekelhetnek