Felvértező falatok

Az első egészségvédő élelmiszer az az alma volt, amibe szöget szúrtak, hogy a gyerekek „vassal dúsított” gyümölcsöt rágcsáljanak. Mára számos kutató és gyártó munkálkodik azon, hogy az étel a betegségektől is megóvja az embert. A daganatos kórok egyharmadát megelőzhetnénk tudatos táplálkozással.

EgészségünkPalágyi Edit2007. 10. 19. péntek2007. 10. 19.
Felvértező falatok

Már az ókori orvos, Hippokratész azt tanácsolta: „váljék a táplálékod orvossággá”. Az európai vásárlók szeme mégis csak mostanában nyílik rá az egészségmegőrzést szolgáló táplálékokra, amelyek az amerikai kontinensen már egyre kelendőbbek. Funkcionális élelmiszerek – ezt a kifejezést Japánban találták ki azokra a jobbára növényi eredetű eledelekre, amelyek azon túlmenően, hogy jóllakatnak, még a betegségeket is segítenek megelőzni. A vitaminok és az ásványok hiánya előbb-utóbb betegséghez vezet, nem puszta szólam tehát, hogy zöldséget és gyümölcsöt napjában ötször érdemes enni. Azt, aki hosszasan napi két adagnál kevesebbet fogyaszt belőlük, ötven százalékkal jobban fenyegeti a korai halál.
Nem kapszulákról és porokról van szó, hanem megszokott enni- és innivalókról, amelyek hasznot hajtanak a szervezetnek, javítják a fizikai és szellemi erőnlétet. Kísérletek bebizonyították, hogy ezek a tápanyagok is csak normális mennyiségben használnak, a túlontúl sok már betegséget okozhat.
Az egészségvédő élelmiszerek alapanyagait – zöldségeket, gyümölcsöket, halakat – a természet kínálja, gyártásukat azonban hosszas kutatással alapozzák meg, s egyúttal tudományosan igazolják a kedvező élettani hatást. Az egri Eszterházy Károly Főiskola EgerFood Tudásközpontjában például olyan termékek technológiáját dolgozzák ki, amelyek élettani hatása jótékony a cukorbetegek szervezetére – tudtuk meg dr. Naár Zoltántól, a fejlesztési csoport vezetőjétől.
A népbetegségnek számító cukorbaj diétájában fontos szerepet játszanak az inulintartalmú élelmiszerek. E természetes étkezési rost a zöldségekben és a gyümölcsökben (például az articsókában, a spárgában, a hagymában, a fokhagymában, a mazsolában, a banánban) található. Az inulin serkenti az emésztést, elősegíti a hasznos bélbaktériumok elszaporodását a káros, kórokozó mikrobák rovására. E rostféle azért is javallott diabéteszeseknek, mert nem emészthető, ezért nem emeli a vércukorszintet. A szakemberek azt tanulmányozzák, hogyan helyettesíthetik az édesipari termékek cukortartalmát inzulinnal, hiszen ez a fogyókúrázók számára is megkönnyebbülés volna.
Hogyan dúsíthatnánk az élelmiszereket a jótékony hatású antioxidánsokkal? – ez az egri kutatások másik fő iránya. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek képesek semlegesíteni a szervezet védekező rendszerét támadó úgynevezett szabad gyököket. Az étellel, itallal magunkhoz vett antioxidánsok megelőzhetik a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket. A tudásközpontban nem csupán elméleti munka folyik, ugyanis társultak helybeli élelmiszer-ipari cégekkel, így a jótékony hatású termékeket a boltok polcain is viszontláthatjuk.

Ezek is érdekelhetnek